Lucifer & Margriet Eshuijs Band – The Golden Years of Dutch Pop Music
Door op 06 mei 2017

Artiest: Margriet Eshuijs
Band: Lucifer
Album_title: Lucifer & Margriet Eshuijs Band - The Golden Years of Dutch Pop Music
Genre: Pop
Release_date: 04/07/2017
Label: Universal
Rating: Vier sterren (4)
Lucifer & Margriet Eshuijs Band - The Golden Years of Dutch Pop Music Lucifer
4
4

De compilatieserie The Golden Years Of Dutch Pop Music groeit en groeit. Nu het aantal afleveringen is gestegen tot boven de veertig, blijkt het moment van doubleren vrijwel onvermijdelijk aangebroken. Ook is het uitgangspunt van compleetheid (‘Alle A- en B- kanten verzameld’) inmiddels losgelaten. De nieuwste ‘worp’ bevat zes behoorlijk uiteenlopende dubbelaars. Muzikaal heeft de dubbelaar met het verzameld werk van zowel Lucifer als de Margriet Eshuis Band immers niets uit te staan met de baanbrekende Group 1950 rond Peter Sjardin, waarvan op ‘hun’ dubbelaar niet alleen alle singles staan (dat waren er ook maar acht), maar ook de volledige drie albums die de groep tussen 1968 en 1975 uitbracht. Compleet is ook het singles-overzicht van Herman van Boeijen’s Vitesse. Maar de dubbelaar die aan Jan Akkerman is gewijd, komt wat fragmentarisch over. Tot slot zijn er twee dubbelaars met Nuggets, een term die sinds begin jaren zeventig wordt gebruikt voor moeilijk vindbare popsingles: in de VS verscheen toen een dubbelaar met die titel, gewijd aan – deels obscure – ‘garagerock’ uit de sixties. De twee dubbelaars met Sixties Nuggets en Seventies Nuggets in deze serie bevatten mooie muziek, geven een goed tijdsbeeld en de tracks zijn beslist niet voor de hand liggend. De samenhang moet de luisteraar er echter zelf uithalen, die is in de liner notes niet toegelicht, wat bij dergelijke compilaties wel ‘usance’ is.

De carrière van Margriet Eshuijs concentreert zich rond twee onverbiddelijke artistieke en commerciële hoogtepunten. Haar doorbraak als soliste met Back Pearl in 1982 en zeven jaar eerder als zangeres van de derde single van het Zaanse kwartet Lucifer. Hans Vermeulen (op dat moment voormalig-Sandy Coast-zanger en actief als platenproducer en componist) hoort in 1975 een nummer van een Amerikaans songschrijversduo dat hij direct wil laten opnemen door de veelbelovende Zaankanters. De kern van Lucifer werkt op dat moment al een jaar of zeven onder verschillende namen samen. De eerste twee Lucifer-singles floppen in 1972 en 1974 genadeloos. Pas als Margriet de gelederen komt versterken, verandert alles. Niet alleen door de toevoeging van haar soulvolle sound aan het groepsgeluid, maar vooral door die ijzersterke ballad over die echtscheiding, verbeeld met dat huis met een ‘Te Koop’- bord in de tuin. House For Sale wordt in het voorjaar van 1975 een Top-5 hit.

Dit grote succes lijkt het begin van een reeks hits. Het gaat echter mis als Vermeulen en de platenmaatschappij na een conflict uiteengaan. Hoewel Margriet zelf verantwoordelijk is voor de Top-10 hit Selfpity in 1976, een blauwdruk voor een deel van haar latere werk, slaagt Lucifer er niet in het succes zonder de leiding van Hans Vermeulen te bestendigen. In 1978 wordt de band opgedoekt.

Met de de radiohit en het titelnummer van het onder haar eigen naam uitgebrachte debuutalbum On The Move Again lijkt Margriet wat op te schuiven richting de Amerikaanse rock. Het album wordt dan ook opgenomen onder Amerikaanse productionele leiding en met Amerikaanse session cats. Ook met deze ‘slicke’ sound komt Margriet’s stem goed tot zijn recht. Een commercieel succes wordt het echter niet. Dat succes bereikt ze pas met het album Right On Time in 1981. De Amerikaanse sessiemuzikanten zijn vervangen door hun Nederlandse evenknieën als Lex Bolderdijk, Jan Hollestelle en Peter Schön. Zij vormen vanaf dan ook de kern van de eerste Margriet Eshuijs Band, die tot medio jaren tachtig (in daarna wisselende samenstellingen) platen maakt en optreedt in het vaderlandse clubcircuit. Daarna verbreedt Margriet haar scope door les te gaan geven op het conservatorium, de regelmatige tournees en studioalbums te vervangen door incidentele optredens en bijbehorende live-platen, veelal samen met levenspartner Maarten Peeters. Omdat deze compilatie is opgehangen aan singles stopt die ook precies op het moment dat de vinylsingle het officieel aflegt tegen de digitale geluidsdragers, in 1991. In de kwarteeuw die sindsdien verstreek, is Eshuijs, nu 63, ook zonder hits een vaste waarde in de Nederlandse muziek gebleven.

Tracklisting Lucifer & Margriet Eshuijs Band – The Golden Years of Dutch Pop Music:

CD 1:

 1. Lucifer – Morning Sun
 2. Lucifer – Friends
 3. Lucifer – Open Book
 4. Lucifer – Dreams
 5. Lucifer – House For Sale
 6. Lucifer – My Dream World
 7. Lucifer – Scarlet Lady
 8. Lucifer – Love (single version)
 9. Lucifer – I Can See The Sun In Late December (single version)
 10. Lucifer – Mister Professional
 11. Lucifer – Someone Is Waiting For You (single version)
 12. Lucifer – Contest
 13. Lucifer – Love Is Blind
 14. Lucifer – The Best Kept Secret
 15. Lucifer – Selfpity
 16. Lucifer – Playing And Playing
 17. Margriet Eshuijs – Doelloos
 18. Margriet Eshuijs – Liliane
 19. Margriet Eshuijs – You’re My Sun
 20. Margriet Eshuijs – Edie
 21. Margriet Eshuijs – On The Move Again
 22. Margriet Eshuijs – Window Of Love

CD 2:

 1. Margriet Eshuijs – I Could Never Leave You
 2. Margriet Eshuijs – Street Walkin’ Woman
 3. Margriet Eshuijs – S.O.S.
 4. Margriet Eshuijs – Beautiful Loser
 5. Margriet Eshuijs Band – Girl On The Radio
 6. Margriet Eshuijs Band – Single Day (single version)
 7. Margriet Eshuijs Band – This Time
 8. Margriet Eshuijs Band – City Life
 9. Margriet Eshuijs Band – Black Pearl
 10. Margriet Eshuijs Band – Colourful Rainbows
 11. Margriet Eshuijs Band – Phonies On The Telephone
 12. Margriet Eshuijs Band – Joe & Jerry
 13. Margriet Eshuijs Band – (Love’s) A Crazy Game
 14. Margriet Eshuijs Band – (Go On Back To) Barbados
 15. Margriet Eshuijs Band – Rose’s Cantina
 16. Margriet Eshuijs Band – I Just Want To Hang Around You
 17. Margriet Eshuijs Band – On/Off Affair
 18. Margriet Eshuijs – Take It Out On The Street
 19. Margriet Eshuijs – Quiet Evening
 20. Margriet Eshuijs – All Over Again