Light FM – Voices In My Head
Door op 16 juni 2014

Band: Light FM
Album_title: Voices In My Head
Genre: pop, Indie / Pop
Release_date: 05/19/2014
Label: TCBYML
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Voices In My Head Light FM
3.5
3.5

Voices In My Head is de vijfde plaat van het uit Los Angeles afkomstige Light FM. Het is echter pas het eerste album van de band dat een Europese release krijgt. De groep rond zanger/gitarist/producer Josiah Mazzaschi haalt inspiratie uit de Amerikaanse indiepop- en rock van de jaren negentig, de shoegaze/noise van een jaar of vijfentwintig geleden en elektronische new wave van nog verder terug. Dit levert op Voices In My Head een lekkere collectie songs op die poppy genoeg zijn om zich lekker in je hoofd te nestelen.

De band onderscheidt zich van op het eerste gehoor vergelijkbare bands als Weezer en Fountains of Wayne door de inzet van stemmige keyboardklanken. Aan de andere kant gaat de band op het gitaarvlak weer nergens zo ver als geluidstovenaars My Bloody Valentine, Lush en The Jesus & Mary Chain; het geluid dat Light FM neerlegt blijft toch relatief mild.

Hollow Inside is een mooi voorbeeld van een song waar bovengenoemde invloeden samenkomen. Uptempo, poppy en met een stemmig elektronisch randje. Extra vocalen komen van medebandleden Jacquie Parsons en Alexa Brinkschule die hiermee de kersen op de taart leggen. De introklanken van openingsnummer Voices In My Head voeren terug naar koude Britse new wave maar na een halve minuut trekt Light FM de boel meer naar Amerikaanse sferen.

Let Go is onweerstaanbare, lekker zeurderige midtempo indiepop met een grote radiovriendelijkheid. PTSD is door keyboard gekleurde, jeugdig klinkende indiepop met een vette hoofdknik naar de jaren negentig. Deze lekker rockende track kan zo de festivals op. Ook Black Widow heeft die lekkere mix van toetsen en gitaren. Deze song klinkt luchtiger dan de tekst doet vermoeden: “…I’m caught in the web you spun / …You’re poisonous…”

Light FM speelde al in het voorprogramma van Smashing Pumpkins, The National en The Jesus & Mary Chain. Dat zijn toch mooie wapenfeiten. Qua originaliteit en impact blijft de band wel ver achter bij deze grote namen. Voices In My Head is desalniettemin een lekker album dat terecht een Europese release krijgt, zo vlak voor het festivalseizoen.

Tracklisting Voices In My Head:

  1. Voices In My Head
  2. Let Go
  3. Hang It Up
  4. Hollow Inside
  5. PTSD
  6. Black Widow
  7. Treasure Box In Your Heart
  8. The Valley
  9. Deep Blue Sea
  10. Self Made Fantasies