Liesbeth List – Echo
Door op 31 mei 2015

Artiest: Liesbeth List
Album_title: Echo
Genre: Pop
Release_date: 05/21/2015
Label: PIAS
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 9923814
Echo Liesbeth List
3.5
3.5

In haar inmiddels bijna vijftig jaar durende carrière heeft Liesbeth List gefigureerd als vertolkster van (vertalingen van) het werk van een aantal grote tekstschrijvers. Jacques Brel is er daar één van, Lennaert Nijgh en Cees Nooteboom (ook jarenlang haar privépartner) zijn andere voorbeelden. Hoewel Ramses Shaffy vele tientallen klassiekers op zijn naam zette, en een aantal samen met List op de plaat zette (Pastorale, Aan De Andere Kant Van De Heuvels) kwam het nooit eerder tot een List-plaat met door Shaffy geschreven songs. Dat leek er ook nooit van te komen, want in januari 2013 nam Liesbeth List, toen al 71 jaar, afscheid van het podium, moe van de vele uren reizen en de intensiteit van de theatervoorstellingen.

Maar zie: in het seizoen 2014/15 staat ze toch weer op de planken, nu samen met Annemarie Oster. En in het voorjaar van 2015 is er ineens een nieuw album, Echo, dat is opgehangen aan het werk van Ramses Shaffy. List heeft nieuwe studioversies opgenomen van klassiekers als 5 Uur, Ik Drink en Ik Denk Over je Na, Amsterdam. Negen van de dertien songs zingt List alleen, waarbij opvalt dat zij ondanks haar gevorderde leeftijd -73 is ze inmiddels- ook in de hoge registers nog goed meekomt. Vier duetten bevat het album, waarvan twee met Frank Boeijen. De Nijmeegse zanger werd in zijn toptijd door sommigen wel gezien als een van de troonpretendenten van Shaffy. Of dat terecht is, laten we in het midden, feit is dat List en Boeijen een aantal keren succesvol samenwerkten. De medewerking van Boeijen aan We Verschillen Niet en Duet mag dan ook worden gezien als eerbetoon aan zowel Shaffy als aan List zelf. Peter van benthem, ooit begonnen in de rockband Tool And Die en daarna vast achtergrondzanger bij List, zingt met haar het duet Samen. De meest opvallende naam is echter die van Typhoon. In het duet Ik Betaal bewijst hij opnieuw dat hij –behalve de begenadigd tekstdichter en rapper waarvan iedereen al weet dat hij het is- zich terecht steeds vaker als zanger afficheert. Misschien is híj wel die echte troonpretendent van Shaffy die Frank Boeijen dertig jaar geleden leek te zijn. Sowieso is dit duet een mooi bewijs dat de 73-jarige List de aansluiting met de hedendaagse muziek nog niet kwijt is.

Ramses Shaffy zelf tenslotte is te horen op de bonustrack van dt album een ruim acht minuten durende uit 2004 stammende medley, live opgenomen in het Oude Luxor in Rotterdam, waarin hij zijn grootste hits zingt (Sammy, Laat Me, Zing, Vecht… en We Zullen Doorgaan en de Shaffy Cantate) in duet met List.

Door haar (vermoedelijk) laatste album af te sluiten met een medley van haar grote mentor laat Liesbeth List zien dat de cirkel rond is.

Tracklisting Echo:

 1. Ik Denk Over Je Na, Amsterdam
 2. 5 Uur
 3. Duet (Liesbeth List & Frank Boeijen)
 4. In Oktober
 5. Ik Drink
 6. Soms
 7. Eiland van Weleer
 8. Samen (Liesbeth List & Peter van Benthem)
 9. We Verschillen Niet (Liesbeth List & Frank Boeijen)
 10. ‘t Is Stil In Amsterdam
 11. Ik Betaal (Liesbeth List & Typhoon)
 12. Mateloos
 13. Echo
 14. Shaffy Medley (Live) (Ramses Shaffy & Liesbeth List)