Levellers – Static On The Airwaves
Door op 21 augustus 2012

Band: Levellers
Album_title: Static On The Airwaves
Genre: roots, folk, rock, pop
Release_date: 06/29/2012
Label: On The Fiddle
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3101228
Static On The Airwaves Levellers
3.5
3.5

De Levellers maakten met Static On The Airwaves hun tiende album. Het grote publiek zijn ze zo zoetjesaan weer aardig kwijtgeraakt, maar hun schare fans is nog altijd van een flinke omvang. Live is de band altijd de moeite waard, al is het alleen al om het spelplezier dat van het podium afspat en de toewijding bij band en fans.

Static On The Airwaves is een gemakkelijk in het gehoor liggende plaat. De productie van Sean Lakeman, broer van folkmuzikant Seth, is mild zodat de thema’s van de plaat, onder meer sociale neergang, hebzucht en computerverslaving de luisteraar niet in het gezicht schreeuwen. En dat terwijl het artwork bij het album toch aardig militant overkomt.

Het opvallendste nummer is We Are All Gunmen; het is elektronischer en minder traditioneel dan we van de band gewend zijn. De ruwe maar idealistische voordracht van Mark Chadwick valt op: “No politicians, just compassion” en ”Everyone drinks socially / Not ‘cos they’re crippled emotionally”. We Are All Gunmen is de eerste single van de plaat, een uitstekende keuze.

Hierna volgen nog tien songs van wisselend niveau. Hoogtepunten zijn de empathie van het berustende After The Hurricane en de ‘folky fiddling’-treurzang Our Forgotten Towns, een spannende track die de teloorgang van het oude Albion aan de orde brengt: “One more community implodes / And you’re nothing, a nobody / Just another barcode”.

Met Raft Of The Medusa, over een schipbreuk uit 1816 en de anti-oorlogstraditional The Recruiting Sargeant overtuigt de band zonder te verrassen. Het zijn gewoonweg prettige folkpoptracks, waar de Levellers er al vele van gemaakt hebben. Ook het door bas en violen aangespoorde Mutiny valt in die categorie. Evenals Second Life, al onderscheidt dit nummer zich vooral door de tekst, die handelt over computerverslaving.

Het is de hier en daar wat veilige sound die dit album soms wat tegenwerkt maar verder is Static On The Airwaves gewoon de zoveelste genietbare Levellers-plaat. Een plaat die je toch best graag weer live wilt gaan horen, ook omdat de songs dan ongetwijfeld net even vuriger zullen klinken.

Tracklisting Static On The Airwaves:

 1. Static On The Airwaves
 2. We Are All Gunmen
 3. Truth Is
 4. After The Hurricane
 5. Our Forgotten Towns
 6. No Barriers
 7. Alone In The Darkness
 8. Raft Of The Medusa
 9. Mutiny
 10. Traveller
 11. Second Life
 12. The Recruiting Sergeant