×

Interview

12 februari 2016

Kula Shaker klaar voor de tweede ronde

Geschreven door: Edgar Kruize

Label: Go! Entertainment

Met de release van het nieuwe album K 2.0 is voor de Britse band Kula Shaker het cirkeltje rond. Exact twee decennia geleden debuteerden Crispian Mills en zijn mannen met hun door Indiase invloeden doorspekte Britpop. Anno 2016 lijkt de tijd echter pas écht rijp voor hun levensfilosofie. Voorman Mills is gemengd enthousiast over de tijden waarin we leven.

“Je hebt gelijk, toen wij in de jaren ’90 zongen over de Hindoestaanse levensstijl – of eigenlijk beter een ‘alternatieve’ levensstijl, een tegenhanger voor het materialistische – waren veel mensen daar nog niet klaar voor. Je ziet dat we in een eeuw leven waarin veel veranderd is. Mensen zijn op zoek, staan open voor nieuwe zienswijzen en deze zijn via het internet makkelijker dan ooit te vinden. Iets als yoga is gemeengoed geworden, terwijl daar in de jaren negentig enorm lacherig over werd gedaan. Dus in die zin is er veel veranderd. Echter, de andere kant op is er ook heel veel veranderd. Veel mensen zijn cynisch, veel mensen sluiten zich af of – erger – treden de wereld met woede tegemoet. De uitersten zijn groter dan ooit.”

WiM: Is de muziek van Kula Shaker dan meer of juist minder op zijn plek dan ooit tevoren?
Mills: “Dat is lastig in te schatten. Allereerst moet ik zeggen dat de nieuwe muziek die we hebben opgenomen wel uit een soort ‘jubileumgedachte’ is voortgekomen. Vorig jaar vroeg een fan me of we dit jaar op tournee zouden gaan om het jubileum van ons debuut K te vieren. Daar hadden we in het geheel niet bij stilgestaan en het kwam best als en shock dat we inmiddels 20 jaar onderweg zijn. We vonden het echter te makkelijk om dan direct en hele jubileumtournee op te tuigen en zodoende wilden we vooral met een nieuw album komen. Dat is K 2.0 geworden.”

WiM: Dat is bewonderenswaardig, veel bands uit de 90s berusten in het feit dat ze een retro-act geworden zijn en blijven in hun oude werk hangen.
Mills: “Zo zijn wij niet, maar we zijn wel een band die in een natuurlijke manier van voortgang denkt en zo weer bij de bron komt. De standaard manier waarop mensen denken over tijd is in een rechte lijn. Als een soort oneindige skilift die één kant op gaat. De oude mystieke manier om naar tijd te kijken is in cirkels. Het hele universum werkt in cirkels, of het nu de manier is waarop we rond de zon draaien of de aarde om de maan draait, tot het komen en gaan der seizoenen, et cetera. Als band geloven wij veel meer in die cycli en nu staan wij op een punt dat er enerzijds een nieuwe cyclus start en anderzijds onze eerste cyclus wordt afgerond.”

WiM: Waar uit dat laatste zich dan in?
Mills: “Het nummer Infinite Sun bijvoorbeeld, de eerste single. Het is een nummer dat we al speelden als een soort mantra toen we 19 jaar oud waren. We hebben het echter nooit tot een daadwerkelijk liedje omgevormd met kop en staart. Pas nu voelde de tijd rijp om dat te doen. Persoonlijk vind ik dat het met name heel goed werkt als je er naar luistert in een tipi. Ik weet het, dat klinkt zweverig, maar probeer het eens!”

WiM: De titel van het album K 2.0 heeft natuurlijk een overduidelijke link naar het debuut, naar de twintig jaar en naar de toekomst. Toch voelt het ook enigszins als té bewust teruggrijpen, als een marketinggimmik. Zeker omdat je de moeite neemt met iets heel nieuws te komen, in plaats van het debuut te recyclen.
Mills: “De titel is voor ons ook één grote grap. We leven in een tijd van upgrades en reboots. Iemand riep dit en het bleef hangen. Het idee was in 1996 overigens al dat we ons debuut K zouden opvolgen met een album dat K 2 zou heten. Dat is er nooit van gekomen, ik besloot commerciële zelfmoord te plegen met een album dat Peasants, Pigs, and Astronauts heette. Tsja… Dus in feite pakken we dat K 2-idee nu alsnog op.”

Kula ShakerWiM: Ik neem dan ook aan dat het de kop van de K2 is die de cover van de promo-cd siert?
Mills: “Uiteraard, die konden we niet laten liggen.”

WiM: De K2 is de moeilijkst beklimbare berg ter wereld, is dat ook een metafoor voor de opnames van jullie nieuwe album?
Mills: “Nee, verre van zelfs. We hadden een enorm strakke deadline omdat we relatief laat besloten dat er een nieuw album moest komen. Waar druk in sommige gevallen het proces van componeren enorm kan verstikken, voelde het ditmaal erg lekker. We hadden hierdoor een scherpe focus en als band was er een energie die er uit moest omdat we al een tijdje geen album meer hebben opgenomen. Persoonlijk heb ik het dus als zeer aangenaam ervaren.”

WiM: Wat mij opvalt is dat een nummer als Infinite Sun heel erg in de lijn ligt van wat mensen van Kula Shaker verwachten, maar dat het album muzikaal daarna alle kanten op gaat. Ik hoor er zelfs countryinvloeden in bijvoorbeeld Death Of Democracy en 33 Crows.
Mills: “Naar mate je ouder wordt verandert je muzikale smaak niet, maar je verdiept jezelf. Je gaat op zoek nar de bron en die is op zich niet zo heel erg diep. De folkinvloeden hebben we als Kula Shaker altijd al gehad, country ligt in dezelfde lijn. Wat mij opvalt aan deze fase van mijn leven, is dat het ook hier weer een cirkel is die rond komt en dat ik óók de muziek uit mijn jeugd weer herontdek. Daar komen de Led Zeppelin-achtige hardrockinvloeden uit bijvoorbeeld Here Come My Demons uit voort. Het mooie van muziek is, is dat het universeel is. Ik heb inmiddels twee zoontjes, eentje van vier en eentje van zeven. Als ik hun pure reactie zie als ze bijvoorbeeld muziek van Led Zeppelin horen, dan weet je dat die muziek eeuwigheidswaarde heeft en het is enorm verfrissend om die muziek die je zelf voor je gevoel al eeuwig kent ineens door hun oren op een frisse manier te horen.”

WiM: Over Here Come My Demons gesproken, de tekst is tamelijk duister voor jouw doen. Alsof de liefde en wereldvrede die je al jaren predikt verder weg dan ooit zijn omdat er van binnen iets zegt dat het toch niet gaat lukken.
Mills: “Negatieve gedachten zijn er altijd. Die heeft iedereen. Maar die hebben alleen maar kracht over je geest als ze resoneren aan een zelfbeeld dat je hebt. Als je daadwerkelijk gaat geloven dat je zelf het probleem bent en zelf dus maar negatief in het leven moet gaan staan. Het probleem in de wereld is dat een heel groot deel van de mensheid op dit moment aan het worstelen is met die beschadigde kant van zichzelf.”

WiM: Is dat nog op te lossen? Ik heb er persoonlijk en zeer hard hoofd in of de mensheid nog te redden is.
Mills: “Het gaat allemaal om het vindne van een connectie. Een gezamenlijke band, een reden om te leven, een doel om te leven. Veel mensen zijn dat allemala kwijt en wat overblijft is boosheid en haat. We zijn allemaal opgegroeid met de boodschap ‘All You Need Is Love’ en een deel van die boodschap gaat er om dat je ook open moet staan om geliefd te worden door een ander. Dat is doodeng, maar wie daar niet voor open staat, kan ook nooit optimaal liefde geven, daar ben ik van overtuigd. Een van de redenen dat de wereld volkomen ‘fucked up’ is, is omdat veel mensen niet meer van zichzelf houden. Hoe kan je compassie verwachten van mensen? Liefde voor een ander, als ze geen donder om zichzelf geven? Het is een volkomen idiote wereld waarin we leven, het lijkt allemaal geen zin te hebben. Maar we moeten wel, het is alles wat we hebben.”

WiM: Is dat de reden dat het duisteren Here Come My Demons recht naast Let Love B (With U) op het album staat? Als een yin en yang?
Mills: “Onder meer, inderdaad. Liefde is het enige dat het leven een doel en een richting geeft. Hoewel we geconditioneerd worden om anders te denken, zijn we helemaal niet op deze planeet om onszelf in de stress te werken voor een beetje geld, om boos te zijn, om naargeestig en kleingeestig in het leven te staan en dan dood te gaan. Het doel is om te leren te houden van en om te leren hoe je van je kan laten houden. Dát is de reis die een ieder moet doorlopen in het leven, maar we worden te veel afgeleid om daar bewust van te zijn. Om dat te bewerkstelligen, moet je voor jezelf zorgen, zoals je voor je eigen kinderen zou zorgen. Dat klinkt zweverig, ik weet het. Maar haal liefde uit het leven en we zijn als soort minder dan dieren. Veel minder zelfs.”

WiM: Waarmee we weer terugkomen bij het begin van het gesprek. Is Kula Shaker nu meer dan ooit in staat die boodschap over te brengen?
Mills: “We gaan nu op tournee en hopen uiteraard dat niet alleen de boodschap over komt, maar dat het momentum er ook daadwerkelijk is voor Kula Shaker om een volgende stap te maken. We staan open voor alles wat op ons pad komt. Wel kan ik zeggen dat we uitermate geïnspireerd zijn op dit moment om de beste versie van onszelf te zijn die we kunnen zijn. We hopen dat andere mensen die vlam in zichzelf ook ontdekken. Dit is niet de tijd om bang thuis te blijven zitten met de deur op slot. Het is de tijd om naar buiten te treden en te doen waar je blij van wordt. Kick out the jams!

Kula Shaker staat 21 februari in Paradiso. Dat concert is inmiddels volledig uitverkocht.
K 2.0 verschijnt deze week.