Kovacs – Shades Of Black
Door op 22 april 2015

Band: Kovacs
Album_title: Shades Of Black
Genre: Pop
Release_date: 04/10/2015
Label: Wea
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3390837
Shades Of Black Kovacs
4.5
4.5

Stem als een klok, brons van kleur, helder, warm en niet te missen, zo klinkt er maar een, je kunt je niet vergissen. Haar verschijning, kwetsbaar lijkt ze onder haar muts, je hoort haar stem, zomaar verlies je de kluts. Als je beter kijkt, is de muts er een als een wolf, dat realiseer je je, als haar muziek over je heen golft. Relaties worden bezongen, dat hoor je in muziek wel meer, zij brengt het intens en diep, je leeft met haar mee, keer op keer. Ook al sta je eerst kritisch tegenover de publiciteit en hype die haar omringt, haar stem is uniek, het gebeurt je zomaar dat je geraakt wordt door haar muziek en vooral door de manier waarop ze zingt. Naarstig zoeken je hersenen punten van herkenning, je denkt Amy Winehouse, een flard Marianne Faithfull misschien er door heen, maar meer nog verder terug in de tijd, Shirley Bassey, Ella Fitzgerald, Nina Simone, Etta James, in haar bezieling legt ze vooral voor de eerdere iconen van de blues, rhythm en blues en soul een bijzondere erkenning.

Kwetsbaar, de tiener die ze was, ze maakte veel mee, dat is de beleving van het album, ze groeide op, gelukkig, ze brak niet in de dop. Onderweg was het leven niet altijd een plaveisel voor de zangeres, ze zocht, worstelde en vond een weg en kwam op basis van het zingen van twee liedjes op de Rock City Institute Eindhoven terecht. Vocalen als een klok, haar stem van brons, de vraag van docenten anders te zingen, dat kon haar zang niet dwingen. Al toen voelde zij van binnen dat dit haar stem, haar geluid was, ze bleef erbij en ging op haar gevoel af, al dan niet met gangbare gedachten in de pas. Charisma van haar stem, haar klank, ze mailde de voormalige Vengeancegitarist en producer Oscar Holleman, hij hoorde in haar stem wat ze vermag, wat ze kan. Start van een samenwerking was gelegd, het eindresultaat, dit album, verre van slecht.

Staat de titel als hommage aan Amy’s Back To Black eveneens met donkere hoes en vergelijkbare woorden of is het een verwijzing naar die filmtitel met bijna vergelijkbare woorden? Het album is vooral haar eigen geluid, met variatie in begeleiding, referenties aan de jaren ‘50 en ‘60 en tegelijkertijd flitst er soms een vergelijking met Portishead uit. Als in de hoogtijdagen van Shirley Bassey in haar dagen van muziek voor James Bond, zo klinkt de zuiderlinge hier soms ook, de zang voor een nieuw titellied stel je je zo voor uit haar mond. De donkere klanken zijn wat haar fascineert, het leven en het luisteren naar de eerder genoemde zanglegendes hebben haar dat geleerd. Echt het leven ervaren hebben, de donkere kanten gezien en geleefd, dat hoor je terug als je haar album beluistert en de tijd geeft. Snelle beluistering geeft slechts een oppervlakkig beeld, het album openbaart zich in alle volheid als haar stem bij herhaalde beluistering je oorgangen streelt.

Onder het mutsje een zangeres die zingen kan, op het album nummers van donkerte, die echter licht brengen kan. Feeëriek en licht is weliswaar de inkleuring van de muziek evenmin, het is de betovering van haar stem en de muziek, die raakt je, hoe donker ook, je voelt de levenszin. Bracht haar eerste ep haar al een plaats op North Sea Jazz en Bospop, hoe zet dit album dan misschien alles in positieve zin op de kop? Laat de muziek je voor haar winnen, beluister en beluister en kom pas na afloop weer bij zinnen. Als, al dan niet gepaste, terughoudendheid al leidt tot een enthousiaste reactie op haar stem, haar muziek, haar geluid, hoe pakt haar ervaren dan bij meer onbevangenheid uit? Charisma is wat haar muziek ademt en hoe ze klinkt, haar teksten fraai ten toon gebracht, het is haar gegund dat met haar muziek het leven haar nu toelacht. Kan zijn dat je er heel anders over denkt, mijn oren genieten als ik weer tijd aan Shades Of Black van Kovacs schenk. Mag ik het zeggen dan? Hé, wat een topplaat, man.

Tracklisting Shades Of Black:

 1. Shades Of Black
 2. My Love
 3. The Devil You Know
 4. Night Of The Nights
 5. Wolf In Cheap Clothes
 6. Shirley (Sound Of The Underground)
 7. He Talks That Shit
 8. Diggin’
 9. Fool Like You
 10. When The Lady’s Hurt
 11. Whiskey And Fun
 12. Song For Joel