Kitchen Recordings in Bird gepresenteerd
Door op 21 januari 2013

Haar vorige cd nam Lisa van Viegen op in de keuken van haar toenmalige woning in het Zeeuwse Middelburg. Omdat echtgenoot Budy niet altijd wist of Lisa (artiestennaam iET) zomaar wat voor zich uit zat te spelen of een opname aan het maken was, zette hij weleens een pan op het vuur als Lisa net aan het opnemen was. Geen probleem vond Lisa, die de sfeervolle opnamen de titel The Kitchen Recordings meegaf.

Zondag 27 januari presenteert iET de opvolger, The Kitchen Recording Series 2, in de tot huiskamer omgebouwde jazzclub Bird in Rotterdam. Anders dan deel 1 is de nieuwe cd beslist geen soloproject van Lisa van Viegen. Bovendien is de opnamelocatie gewijzigd. iET en haar man annex artistiek maatje Budy Mokoginta zijn verhuisd naar Schiedam, waar ze, net als in Zeeland, in hun woning opnemen. En al klinkt de plaat een stuk voller en ’stoerder’ dan deel 1, de keuken (en de keukengeluiden) blijven bepalend genoeg om de cd de titel Kitchen Recordings Series 2 mee te geven.

Op elf van de veertien tracks doen negen zangeressen mee (Stevie Ann en Esperanzah elk op twee songs). “Ik heb ze gevraagd of ze samen met mij een song wilden schrijven en die bij ons thuis samen wilden opnemen. Een van de zangeressen, Szjerdene, kwam met een nummer dat ze al af had. Daar heb ik nog wel een nieuw einde aan geschreven.” Alle andere dertien songs zijn letterlijk ‘in de keuken’ van Lisa van Viegen ontstaan en opgenomen.

“Neem het niet al te letterlijk: de keuken is gewoon een keuken, maar ik neem op in een ruimte die grenst aan de keuken. Tussen die twee ruimtes zit wel een deuropening, maar geen deur. Alle geluiden uit de keuken zijn dus hoorbaar op de opname. En Budy komt weleens binnenlopen als er net wordt opgenomen.”

Hoewel iET (’Die naam betekent niet echt wat, het is een privégrapje’) de nummer schreef met uiteenlopende artiesten als Janne Schra en de Rotterdamse soul- en blueszangeres Shirma Rouse, klinkt het het album als één geheel. Dat kan liggen aan de opname en mixage door Lisa en Budy zelf (hoewel die niet alleen in hun eigen studio, maar ook in Brooklyn plaatsvonden) en aan de muzikanten die op de meeste tracks meespelen (bassist Hugo den Oudsten, drummer Sally de Jonge en Lisa’s vaste ‘turntablist’ Optimus).
En aan de songs natuurlijk.

Aan de albumpresentatie in Bird (aanvang 15.30 uur) doen zondag zes van de negen gasten mee: Stevie Ann, Shirma Rouse, Mary Davis Jr, Esperanzah, Elle en Szjerdene.