Katzenjammer – Rockland
Door op 07 april 2015

Band: Katzenjammer
Album_title: Rockland
Genre: Popfolk
Release_date: 01/24/2015
Label: Propellor
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3365167
Rockland Katzenjammer
4
4

Gebrek aan inspiratie kan de vier Noorse dames van Katzenjammer niet worden verweten. De elf tracks op hun derde album Rockland werden gekozen uit een enorme berg nieuw materiaal van maar liefst 83 songs.

Tien jaar na hun eerste ontmoeting maken Anne Marit Bergheim en Turid Jorgenson samen met Solveil Heilo en Marianne Sveen een aanstekelijke mix van folk, country, rock, blues en vooral heel veel pop. De symfonische invloeden die het vorige album A Kiss Before You Go (2011) kenmerkten, zijn verdwenen, ten gunste van een puur popgeluid, waarin wel akoestische instrumenten als fluit, ukelele en accordeon een voorname rol spelen. Het viertal heeft de afgelopen vier jaar goeddeels los van elkaar doorgebracht. Trips van de afzonderlijke leden naar onder meer Nashville en Londen resulteerden in de berg aan nieuw materiaal. Het is overigens voor het eerst dat een Katzenjammer-album volledig is opgehangen aan zelfgeschreven materiaal.

Los van het rootsy popgeluid zijn ook de harmonieën in de zang van het viertal zeer belangrijk (in My Own Tune bijvoorbeeld en Flash In The Dark). My Dear is een  van de meest catchy nummers van Rockland. Niet onbelangrijk is de rol van producer Victor van Vugt. Hij was ooit de producer van de klassieke ‘murder ballad’ Henry Lee van Nick Cave. Voor de dames een ‘trip down memory lane’, aangezien zij dit nummer in het begin van hun carrière vaak speelden.

Bad Girl doet denken aan In The Pines van Leadbelly, dat Nirvana twintig jaar geleden ook uitbracht op het MTV Unplugged-album. Het kan een onbewuste gevalletje leentjebuur zijn, dat de dames te vergeven valt. Er staat genoeg creatiefs en origineels tegenover.

Tracklisting Rockland:

 1. Old De Spain
 2. Curvasious Needs
 3. Oh My God
 4. Lady Gray
 5. My Own Tune
 6. Shine Like Neon Rays
 7. Driving After You
 8. Flash In The Dark
 9. My Dear
 10. Bad Girl
 11. Rockland