Kate Bush – Director’s Cut
Door op 22 mei 2011

180g
2LP
Klaphoes
(via EMI)
Artiest: Kate Bush
Album_title: Director's Cut
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2917527
Director's Cut Kate Bush
4
4

Het nieuws dat de legendarische Kate Bush een album had gemaakt met herbewerkingen van oude songs, was het grote muzieknieuws van de afgelopen maand. Onder de titel Director’s Cut ligt het album nu in de winkels.

Het bewerken van oude songs had voor Bush twee redenen. Ten eerste was er een stuk tekst uit het vermaarde Ulysses van James Joyce wat ze wilde gebruiken voor de originele versie van The Sensual World. In 1989. toen ze die song opnam besloot de Joyce Estate geen toestemming te verlenen, zodat Bush een andere tekst moest schrijven. Na ruim 20 jaar gaf de Estate nu wel toestemming. Daarnaast zijn de songs die ze selecteerde afkomstig van haar albums The Sensual World en The Red Shoes, albums die weliswaar heel succesvol waren maar in het rijke oeuvre van la Bush toch niet de aandacht krijgen die ze verdienen.

Voor Director’s Cut heeft Bush dus een elftal tracks van haar albums The Sensual World (1989) en The Red Shoes (1993) opnieuw bewerkt. Daarvoor nam ze geen halve maatregelen: Complete partijen werden opnieuw ingespeeld, ingezongen, van nieuwe teksten voorzien en opnieuw gearrangeerd. Ze kreeg hierbij steun van o.a. Eric Clapton, Nigel Kennedy, Gary Brooker, Steve Gadd en Mica Paris. Het levert een fascinerend album op vooral omdat vaak in eerste instantie, niet goed te horen is wat nu wel of niet de grote verandering is. Wat wel opvalt als je de verschillende versies van de songs achter elkaar afluistert, is dat Bush juist veel arrangementen en geluiden uit de orginele songs heeft weggelaten.

Deeper Understanding, de eerste single van het album, met Trio Bulgarka als back up, en een Bush die het refrein over een Auto-Tune zingt, is misschien niet de meest gemakkelijke introductie van het album, maar wel een meesterlijke song. Ook albumopener Flower Of The Mountain (oorspronkelijk The Sensual World getiteld)  klinkt fraai met de tekst van Joyce. Het geeft de song absolute meerwaarde. Ook Song of Solmon, waarvoor Bush voor het eerst een uitdagende seksuele tekst schreef (met teksten als ‘I Don’t Want Your Bullshit’ en ‘I’ll Come In A Hurrican For You…’), is in de nieuwe versie prachtig.

The Red Shoes klinkt in de nieuwe versie rijker, de nogal prominent aanwezige Celtic pipes op het origineel zijn prettig naar de achtergrond gedrukt. De drive in de song komt nu duidelijker naar voren. Moments of Pleasure is in een kalere versie ook buitengewoon indrukwekkend. Mooie verrassing is daarnaast ook haar herbewerking van het legendarische A Woman’s Work. Hoe knap dat Bush in het weghalen van vrijwel alle andere instrumenten, dan de dragende keyboard, de song nog meer warmte en emotie weet mee te geven.

Director’s Cut is een enerverende muzikale trip die een absolute meerwaarde geeft aan de songs van Kate Bush. Daarnaast nogmaals knap laat horen hoe volslagen uniek en geniaal ze is als componist en zangeres.

Director’s Cut wordt het begin van een mooie Kate Bush periode: Ze zit op dit moment alweer in de studio voor nieuwe opnamen. Director’s Cut is ook verkrijgbaar als 3CD Deluxe Edition (inclusief The Sensual World en The Red Shoes) en als 2LP (met prachtig dik boekwerk).

Director’s Cut Tracklisting:

 1. Flower Of The Mountain
 2. Song Of Solomon
 3. Lily
 4. Deeper Understanding
 5. The Red Shoes
 6. This Woman’s Work
 7. Moments Of Pleasure
 8. Never Be Mine
 9. Top Of TheCity
 10. And So Is Love
 11. Rubberband Girl