Junior Boys – It’s All True
Door op 29 juni 2011

Band: Junior Boys
Album_title: It's All True
Genre: electro, Pop
Release_date: 07/01/2011
Label: Domino
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2969246
It's All True Junior Boys
4
4

It’s All True is het vierde album van Junior Boys, het Canadese duo dat in 2003 doorbrak met de ep Birthday/Last Exit. Het tweetal stond de afgelopen jaren garant voor stijlvolle, subtiele electropop met een sterk vocale inslag. Op It’s All True is het niet anders en laat Junior Boys in negen nummers horen dat je ook elektronische popmuziek kunt maken zonder dikke basdrums en obligate climaxen.

Opener Itchy Fingers is verrassend snel. Een rake en verleidelijke track die achteraf een van de hoogtepunten van het album blijkt. Springerig, met weldadige refreinen en die typische zuchtstem. Hierna schakelt Junior Boys terug en schotelt met Playtime een track voor met een breekbaarheid en finesse die doet denken aan de Pet Shop Boys ten tijde van Behaviour (1990). Op You’ll Improve Me horen we een iets zwaarder aangezette sound, verrijkt met snufjes Kraftwerk en acid. Junior Boys houdt vooralsnog geen uitverkoop, is de conclusie na tien minuten.

Nergens legt het duo het er dik bovenop of kiest men voor de gemakkelijke weg. Dat valt te prijzen, al hoop je bij momenten op een wat steviger elan. The Reservoir zit vol prachtige, heldere geluiden die mooi contrasteren met de vrijzinnige baspartijen, maar nergens laat Junior Boys de teugels vieren. Dat geldt ook voor het tijdloze en vertrouwd klinkende ep dat met wat meer beat een dikke clubhit zou kunnen worden. Heren remixers, u weet wat u te doen staat!

Op It’s All True dwingt Junior Boys dus regelmatig tot écht luisteren, onder het mottoe ‘minder is meer’. Toch blijft Junior Boys hoofdzakelijk een poppy combo. Heldere teksten over liefde en relaties en toch ook regelmatig wat meer beats. Tegenover het stijlvolle minimalisme wordt wel degelijk toegankelijk werk gezet: Second Chance (”…Just a burnt out raver / Now you need a favour / Cause you’re living in the past”) is vakkundig gemaakte, poppy electro vol lekkere details en met de single en afsluiter Banana Ripple krijgen we een niet te versmaden, mellow disco-finale van negen minuten en trekt Junior Boys ons dan toch definitief de dansvloer op. Een kleurrijk einde van een eigenzinnig en mooi album.

Junior Boys speelt op 9 juli op het Pitch Festival in Amsterdam.

Tracklisting It’s All True:

  1. Itchy Fingers
  2. Playtime
  3. You’ll Improve Me
  4. A Truly Happy Ending
  5. The Reservoir
  6. Second Chance
  7. Kick the Can
  8. ep
  9. Banana Ripple