JT Nero – Mountains/Forests
Door op 03 mei 2011

Artiest: JT Nero
Album_title: Mountains/Forests
Genre: Pop, Roots, Soul
Release_date: 04/18/2011
Label: Chicago Bird Music
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2924007
Mountains/Forests JT Nero
4
4

Als je een stem hebt als Jeremy T. Lindsay, oftewel JT Nero, dan zijn de eerste drie sterren bij voorbaat al binnen. Die stem viel eind 2010 al op, toen hij met band The Clouds het prachtige album Caledonia uitbracht. Nu is de geboren Canadees terug, met het soloproject Mountains/Forests. Het album is in slechts drie dagen opgenomen in een kleine studiohut in het noorden van Wisconsin. Daarmee is het dit jaar al het derde album (na dat van Christian Kjellvander en dat Israel Nash Gripka) vanuit zo’n bijzondere locatie, waarbij het resultaat vervolgens meer dan fraai is.

Hoewel een paar leden van The Clouds hun medewerking verleenden, is Mountains/Forests formeel een soloproject van JT Nero, bijgestaan door de multi-instrumentalisten Allison Russell (Po’Girl) en Mikey August.

Ten opzichte van Caledonia is de muziek op dit album veel meer uitgekleed, meer akoestisch. Qua genre is het zelfs wat moeilijker te duiden: het geluid neigt deels nóg meer naar country, onder meer door de aanwezigheid van de pedal steel gitaar. Aan de andere kant is ook nóg meer soul aanwezig, klinkt de muziek soms zelfs bijna als gospel. En toch is het geheel ook nóg beter in het vakje ‘pop’ te plaatsen, door de enorme toegankelijkheid.

Hier een live-uitvoering van de titeltrack. De kwaliteit van het filmpje is misschien niet super, toch maakt het geheel zeker duidelijk wat voor moois je te wachten staat op Mountains/Forests:

Wat dus zeker gebleven is, dat is die prachtige zangstem, die mede verantwoordelijk is voor die soulvolle sound. Een stem die tegelijkertijd ook lekker rauw is. En Mountains/Forests biedt nog veel meer vocaal moois: samenzang en achtergrondzang! Die zijn een enorme meerwaarde voor de muziek op het album. Mensen die vaker mijn recensies lezen, die weten wel hoe dol ik ben op goed uitgevoerde samenzang. En dat is op dit album dus absoluut te horen. De engelachtige stemmen van Allison Russell en Michelle McGrath zorgen voor die associatie met gospel en met de soulvolle seventies sound. Ze zorgen voor bijna veertig minuten aan heerlijke muziek!

De drie sterren waren al ‘in the pocket’. Met die samenzang, de mooie composities en de uitvoeringen van de tien nummers is het niet meer dan logisch om er nog een dikke ster bij op te tellen, waarmee het totaal op een knappe vier sterren komt.

Samen met Allison Russell komt JT Nero dit jaar nog vier keer optreden in Nederland. Hier de gegevens, zorg dat je er (minstens één keer) bij bent:
09-06: Cultureel Podium Roepaen, Ottersum
11-06: Kunst & Cultuurcentrum De Spot, Middelburg
12-06: Paradiso, Amsterdam
13-06: ’t Keerpunt, Spijkerboor

Tracklisting Mountains/Forests:

  1. Mountains/Forests
  2. MI Salvador What’s Happenin’
  3. Lowlanders
  4. Roll Tide
  5. North Star
  6. Grey Ghost
  7. Gallup, NM
  8. Red Balloon
  9. Oh! Sunny Day
  10. Double Helix (Rainbow)