×

Recensie

Pop

20 oktober 2016

Joost den Draaijer Presenteert The Sixties

Joost den Draaijer Presenteert The Sixties

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: Universal

Joost den Draaijer Presenteert The Sixties Pop 3.5 Joost den Draaijer Presenteert The Sixties Written in Music https://writteninmusic.com

De Nederlandse popmuziek heeft verschillende bloeiperiodes gekend. Begin jaren tachtig werd het op de vleugels van Doe Maar ineens hip was om Nederlandstalig te zingen en konden Toontje Lager, Frank Boeijen, Het Goede Doel, Klein Orkest en anderen konden meeliften op de golf van populariteit.

In de afgelopen tien jaar geldt in de deejaysector Nederland als het toonaangevende land. De internationale successen van Hardwell, Armin van Buuren en Nicky Romero leidden ertoe dat via samenwerkingen met Nederlandse rock- en danceacts ook die buiten de landsgrenzen nieuw publiek vinden.

De langstdurende en grootste Nederpop-boost was de eerste. Begonnen rond 1960 met Nederlandstalige rock ‘n’ roll onder aanvoering van Peter Koelewijn en instrumentale rock ‘n’ roll door talloze ‘indobandjes’, waarvan The Tielman Brothers de belangrijkste en meest invloedrijke waren. Vijf jaar later, rond 1966, begon de echte hausse, met Den Haag als ’Bietstad nummer 1’ en hit na hit voor The Golden Earrings, Sandy Coast en Tee Set, het Amsterdamse succes van The Outsiders en talloze eendagsvliegen uit het hele land.

Toeval of niet, die vijftien succesjaren vielen samen met het bestaan van de zeezender Radio Veronica. Toen die zender (en concurrent Radio Noordzee) in 1974 moest stoppen, was het ook snel voorbij met de structurele steun voor de Palingsound van de Volendamse Cats of het Katwijkse Catapult. Dat de stroom hits opdroogde, was dus logisch, stelt Willem van Kooten, die als platenbaas veel van doen had met al die succesvolle ‘binnenbiet’ in binnen- en buitenland, en de platen als deejay Joost den Draaijer al vanaf de vroege jaren zestig draaide op Veronica. Later ook op Noordzee en nog later ook op Hilversum III overigens.

Nadat bij Universal in de afgelopen twee jaar inmiddels vele tientallen cd’s zijn verschenen van de belangrijkste Nederpop-acts uit ruwweg de periode 1960-1980 onder de noemer The Golden Years of Dutch Pop Music, met dubbelalbums van uiteenlopende acts als The Blue Diamonds en Pussycat tot Brainbox en Livin’ Blues, is nu Joost den Draaijer gevraagd zijn selectie te maken uit die muzikale erfenis.

Op vier dubbelalbums heeft hij grote en minder grote hits afgewisseld met vergeten of obscure tracks. De albums luisteren daardoor lekker weg. Wie in het verleden hield van de muziekkeuze van Joost op de radio, weet dat hij zijn luisteraars graag verraste: na Ritchie Blackmore’s Rainbow kwamen in ‘Joost Mag Niet Eten’ de Kermisklanten, André Hazes werd opgevolgd door The Stranglers. Die aanpak heeft hij ook op deze albums gevolgd. Wie de hele Dutch Pop-serie in huis heeft, zal wel wat doublures tegenkomen, met name op de twee jaren zestig-dubbelaars, omdat de ‘grote namen’ daar een belangrijker rol hebben gekregen dan in zijn keuze uit de seventies.

Lydia Tuinenburg uit Apeldoorn overleed in de week dat de vier cd’s uitkwamen. Haar versie van de Amerikaanse hit Send Me The Pillow You Dream On was in 1959 een grote hit in de Nederlandse versie van Lydia & her Melody Strings. Die opent de cd-serie. Opmerkelijk is overigens dat de tweede track, een versie van In The Mood door Rene & his Alligators, getuige de informatie uit 1962 komt. Het afgedrukte hoesje, met het Fontana-beeldmerk, past daar ook bij. Te horen is echter een opname die zo te horen op zijn vroegst uit 1975 komt. Hier heeft iemand zitten prutsen bij het selecteren van de juiste ‘master’. Zonde, want deze misser detoneert behoorlijk op de verder met zorg samengestelde verzameling. Op de eerste dubbelaar wordt een periode van 1960 (eigenlijk dus ’59) tot 1967 behandeld. Op de tweede en derde wordt de kennelijk periode behandeld die kennelijk door Joost als de toptijd wordt beschouwd, met steeds twee jaren per dubbelalbum.

Om de aandacht even de concentreren op de bijzonderheden die de aanschaf van deze albums de moeite waard maken, niet al te veel woorden over de tracks van The Motions, Earrings, ‘Kjoe’, Hunters en Shocking Blue. That Day en Wasted Words heeft iedereen al meerdere keren in de kast staan. The Caps scoorden nooit een hit, maar zanger Hans van Hemert en gitarist Roy Beltman verdienden later wel hun sporen. Ritchie Clark van The Rocochets werd later beroemd als Rudy Bennett, de zanger van The Motions. Ecstacy uit 1963 laat horen dat het met de Engelse uitspraak aanvankelijk nog behelpen was. Daar hadden meer bandjes last van. The Golden Earrings trokken hun tweede single in omdat ze op tijd door hadden dat Not To Find écht niet door de taalkeuring kwam. Diezelfde Motions brachten in ’66 overigens nog een cover van The Same Old Song van The 4 Tops uit waar de hedendaagse scholier in groep 8 zich al voor zou schamen. Dat het met dat coveren ook wél goed kon gaan, bewijzen op deze box Johnny & his Cellar Rockers. ‘Johnny’ is Jan Akkerman, die in ’64 als gitarist duidelijk al de meerdere is van Beatle George Harrison. De dictie en de opwindende drumpartij doen de rest. Hun All My Loving doet het origineel dan ook verbleken.
De jaren zestig zijn, zo herinnert Van Kooten het zich, de periode dat Nederland ‘ontwaakte’, met Den Haag/Scheveningen als epicentrum, maar ook in het Gooi (met name Loosdrecht) plekken waar ‘het’ gebeurde. De allereerste Veronica-drive in-show was daar in 1966 een evenement van de eerste orde, met Joost den Draaijer en Jan van Veen die duizend man lieten dansen op Top 40-hits. Van de 57 tracks op de eerste dubbelaar stonden er 32 tussen 1965 en 1967 ‘op’ de Top 40 van Radio Veronica. Naast klassiekers als Ben Ik Te Min, Touch en Such A Cad zitten daar ook bijna vergeten pareltjes als Be Mine Again van het Limburgse The Skope. De Amerikaanse Grass Roots hadden er onder de titel Let’s Live For Today een hit mee: zelfde nummer, compleet andere tekst. The Skope had het zelf vertaald uit het Italiaans.

1967. Frans Krassenburg zingt nog bij The Golden Earrings, Barry is de zanger van The Haigs. Zijn compositie From Now On laat horen dat hij het Engels een stuk beter machtig was dan veel stadgenoten. Voorzichtig begint in ’67 ook de psychedelica door te dringen tot Veronica. The Zipps halen de Top 40 nog niet, The Outsiders al wel en Groep 1950 zowaar ook. Ad Visser is in 1967 nog geen presentator van Toppop, nog niet eens van Superclean Dreammachine. Dat begon pas in 1968. Wel maakt hij in ’67 de single Iekk! I’m A Freak. Veel zullen er niet van verkocht zijn, wel verscheen het de afgelopen twintig jaar geregeld op half of volledig illegale cd’s als ‘Biet Het’. Nu heeft Universal het eindelijk officieel uitgebracht, met het stempel ‘gekozen en bezorgd door Den Draaijert Joost’.

Tracklisting Joost den Draaijer Presenteert The Sixties part 1:

  1. Lydia & Her Melody Strings – Send Me The Pillow
  2. Rene And His Alligators – In The Mood
  3. The Ricochets Ft. Ritchie Clark – Ecstacy
  4. The Torrero’s – Valley Rider
  5. Johnny And His Cellar Rockers – Close Your Eyes (All My Loving)
  6. The Telstars Ft. Rene And His Alligators – He’s Your Lover, I’m Your Friend
  7. The Caps – You Better Go
  8. Johnny Kendall & The Heralds – See See Rider
  9. The Cats – Jukebox
  10. The Phantoms – I’ll Go Crazy
  11. The Motions – Wasted Words
  12. Golden Earrings – That Day
  13. Les Baroques – Such A Cad
  14. The Selfkick – Gosh, I’m Your Woman, Not Your Wife
  15. Hu & The Hilltops – Cry Me A River
  16. The Jets – Pied Piper
  17. The Hunters – Russian Spy And I
  18. Q’65 – The Life I Live
  19. Rob Hoeke Rhythm & Blues Group – Margio
  20. The Incrowd – I’ll Be Free
  21. Roek Williams & The Fighting Cats – Take Your Time
  22. The Toreros – Daddy Loves Baby
  23. The Hunters – Janosh (And His Big White Poodle)
  24. The Zipps – Kicks & Chicks
  25. The Beat Buddies – I Don’t Care
  26. The Outsiders – Touch
  27. The Dukes – Friday On My Mind
  28. The Shoes – Standing And Staring

Disc 2:

  1. Adjeef The Poet – Iekk! I’m A Freak
  2. The Skope – Be Mine Again
  3. The Haigs – From Now On
  4. Full House – Do It Right
  5. The Coopers – Didn’t I
  6. The Bumble Bees – Maybe Someday
  7. Q’65 – World Of Birds
  8. Ro-D-Ys – Take Her Home
  9. Bojoura – Everybody’s Day
  10. Ro-D-Ys – Just Fancy
  11. The Cats – Sure He’s A Cat
  12. The Cats – Without Your Love
  13. After Tea – Not Just A Flower In Your Hair
  14. The Buffoons – Tomorrow Is Another Day
  15. Q’65 – Ann
  16. Bonny St. Claire – Tame Me Tiger
  17. The Haigs – Roly-Poly Martha
  18. Tielman Brothers – Little Bird
  19. Groep 1850 – Mother No-Head
  20. Peter En Z’n Rockets – Kom Van Dat Dak Af
  21. Zz & De Maskers – Dracula
  22. Zz & De Maskers – Ik Heb Genoeg Van Jou
  23. Het – Ik Heb Geen Zin Om Op Te Staan
  24. Boudewijn De Groot – Welterusten Mijnheer De President
  25. Het – Kejje Nagaan
  26. Armand – Ben Ik Te Min
  27. Armand – Een Van Hen Ben Ik

Joost den Draaijer presenteert The Sixties Part 2:

  1. After Tea – We Will Be There… After Tea
  2. Tee-Set – Tea Is Famous (In The Whole Wide World)
  3. Dragonfly – Celestial Dreams
  4. Blues Dimension – Baby, I Need Your Lovin’
  5. The Buffoons – It’s The End
  6. Frans Krassenburg – Golden Earrings
  7. Rob Hoeke Rhythm & Blues Group – Drinking On My Bed
  8. Bzn – Maybe Someday
  9. The Eddysons – Ups And Downs
  10. Sandy Coast – I See Your Face Again
  11. Pennywise – Lily Come Near Me
  12. Blues Dimension – Get Ready
  13. The Shoes – Don’t You Cry For A Girl
  14. Cuby & The Blizzards – Window Of My Eyes
  15. Gee Bros – Henry The Horse
  16. Zen – Hair
  17. Boots – In The Beginning
  18. Groep 1850 – We Love Life (Like We Love You)
  19. The Sound Of Imker – Train Of Doomsday
  20. Boudewijn De Groot & The Tower – In Your Life
  21. Roek’s Family – Get Yourself A Ticket
  22. Swinging Soul Machine – Spooky’s Day Off
  23. The Free – Keep In Touch
  24. Bojoura – Frank Mills

Disc 2:

  1. Bzn – Every Day I Have To Cry
  2. Brainbox – Down Man
  3. Shocking Blue – Long Lonesome Road
  4. Gloria – The Last Seven Days
  5. Ekseption – The 5th
  6. Left Side – Welcome To My House
  7. Pepper & Soul – Have My Love
  8. Blues Dimension – Battle-Field Of Love
  9. Gloria – The Storm
  10. Johnny Kendall & The Heralds – St. James Infirmary
  11. The Moan – Drinking Too Much Beer
  12. Big Wheel – If I Stay Too Long
  13. George Cash – Nightingale
  14. The Free – Try, Try, Try (Part 1)
  15. The Dream – Rebellion (Can I Ask You One More Question)
  16. The Shuffles – Cha-La-La, I Need You
  17. George Baker Selection – Little Green Bag
  18. Bintangs – Ridin On The L & N
  19. Linda Van Dyck – Seduction Song
  20. Zen – Get Me Down
  21. Ginger Ale – The Flood
  22. Golden Earring – Another 45 Miles
  23. Boudewijn De Groot Ft. Elly Nieman – Prikkebeen