Johnnyswim – Georgica Pond
Door op 02 februari 2017

Band: Johnnyswim
Album_title: Georgica Pond
Genre: pop
Release_date: 02/02/2017
Label: Big Picnic Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3594577
Georgica Pond Johnnyswim
4
4

Het lijkt haast een sprookje. Zanger Abner Ramirez en zangeres Amanda Sudano ontmoetten elkaar in 2005 in Nashville en niet veel later gaan ze op zowel muzikaal als persoonlijk vlak een relatie met elkaar aan. Enkele jaren later, in 2009, volgt een bruiloft, en in 2014 brengen ze hun debuut Diamonds uit. Daarna volgt nog een kerst-EP en een live-album, waarna er begin dit jaar een nieuw album wordt uitgebracht: Georgica Pond.

Op het album wordt typische Amerikaanse folk gecombineerd met de blues en country zoals we die zo goed kennen vanuit het zuiden van de Verenigde Staten. Het mag dan in de studio geproduceerd zijn en daardoor in een modern jasje gegoten zijn, maar het klinkt alleemaal vrij nostalgisch. Hoe komt dit? Nou, vooral omdat het tweetal elkaar ontzettend goed weet aan te vullen. De zang vloeit goed in elkaar over.

Een goed voorbeeld hiervan is Summertime Romance. Dit nummer lijkt een enorme ode te zijn naar het liefdesleven van Abner en Armanda. De tekst is een en al romantiek, terwijl de muziek opbeurend en vrolijk klinkt. Het is prachtig. Het het nummer dat er op dit album echter het meest uitspringt is toch wel het titelnummer van de plaat. Abner en Amanda hebben een zoon, genaamd Joaquin Emmanuel en het nummer lijkt voor hem geschreven te zijn. Het is mooi, maar tegelijkertijd ook erg verdrietig. In dit nummer zingt Amanda namelijk over de dood van haarzelf en wat dat teweegbrengt voor haar zoon. “One day when I’m gone, scatter my ashes on Georgica Pond’, zingt ze. Daarbij zingt ze verder dat ze altijd ‘the lighthouse’ voor hem zal zijn, wanneer hij dat ook maar nodig heeft. Het begrip ‘tranentrekker’ is hier dan ook wel op zijn plaats, in de positieve zin van het woord.

Terug naar mijn eerdere opmerking waar ik schreef dat het tweetal elkaar muzikaal enorm goed weet af te wisselen. Luister bijvoorbeeld eens In My Arms, wat echt een schitterend duet is. En u raadt het al, opnieuw is liefde en romantiek het hoofdonderwerp van een liedje op dit album. Een ander voorbeeld is Lonely Night In Georgia, met opnieuw een heerlijke samenwerking. Dit keer zorgt Vince Gill als gitarist met een ragfijne solo (vanaf 2 minuut 10) voor een extraatje. Gezien de rest van het album is de cover van Chris Isaaks Wicked Game een opvallende. Teksten als ‘This girl is only gonna break your heart’ of ‘what a wicked game you play, to make me feel this way’ laten zien dat niet elke relatie wel mogelijk is.

Al met al heeft Johnnyswim een goed beluisterbaar album weten te produceren, waarbij de romantiek de nadruk heeft. Zoals geschreven, vooral de samenwerking tussen Abner Ramirez en zijn vrouw Amanda is perfect. Echter, veel variatie is er niet, waardoor het met 54 minuten wellicht wat lang duurt. Maar mocht je verliefd zijn, vliegen die minuten wellicht voorbij.

Tracklisting Georgica Pond:

 1. Welcome To Georgica Pond
 2. Hummingbird
 3. Summertime Romance
 4. Villains
 5. Touching Heaven
 6. Georgica Pond
 7. Let It Matter
 8. First Try
 9. In My Arms
 10. Lonely Night In Georgia (ft. Vince Gill)
 11. Drunks
 12. Say Goodnight Instead
 13. Rescue You
 14. Wicked Game