John Mayer – Born And Raised
Door op 20 mei 2012

Artiest: John Mayer
Album_title: Born And Raised
Genre: Pop
Release_date: 05/17/2012
Label: Capitol Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3089692
Born And Raised John Mayer
4
4

Eigenlijk zou als ondersteuning voor dit nieuwe, vijfde album van John Mayer een tournee gekoppeld worden, ware het niet dat man’s stem even niet wilde. En er dus even niet getoerd kan worden. Daarnaast heeft Mayer de tijd genomen om en zich afgevraagd hoe lang hij nog kon verder gaan met zijn sterrengedrag, dat zich vooral kenmerkte door een constante attitude, veel dronken worden en onafgebroken achter de vrouwen aanzitten. Ook Mayer wordt ouder en verstandiger, alhoewel 34 nu ook weer niet een leeftijd is waar niks meer geleerd kan worden. Maar goed, Mayer lijkt een verstandige weg ingeslagen te zijn. In elk geval levert ellende en terugkrabbelen veelal mooie composities op. De verwachtingen voor het nieuwe album van de Amerikaan waren dan ook hoog gespannen.

John Mayer mag dan bij tijd en wijle een mannetje zijn, talent kan hem niet worden ontzegd. Ook in commercieel opzicht legt dat talent hem geen windeieren: wereldwijd verkocht hij maar liefst 20 miljoen albums en heeft hij nogal wat pretentieuze prijzen in de kast staan. In elk geval is hij een artiest waar nog steeds rekening gehouden mee moet worden en gelukkig meer is dan enkel een gimmick die bedacht is door de marketingafdeling van zijn platenmaatschappij. Mayer’s muziek beklijft behoorlijk.

’s Man’s muziek kan alleen maar uit de States komen: redelijk conservatieve pop met een flinke scheut blues, die doet denken aan de eindeloos strekkende highways die de oost- met de westkust verbinden. Maar ook in de polder in de file misstaat Mayer’s muziek niet. In elk geval geniet hij ook in Nederland een redelijke populariteit. Om zijn muziek en om zijn fratsen.

Tussen Battle Studies en Born And Raised zat ruim drie jaar. Soms vraag je je af waarom er zo lang gewacht moet worden op nog geen uur nieuwe muziek. Wat dat betreft hebben succesvolle artiesten doorgaans niet zo’n haast om weer met nieuw materiaal te komen en zou het niet eens zo gek zijn om eens wat vaker een album uit te brengen. Wat dat betreft kan de huidige generatie een voorbeeld nemen aan al die ouwe reuzen uit vooral de 70’s, toen het usance was om ieder jaar een nieuw album uit te brengen. Maar tijden zijn veranderd en mensen zijn luier geworden. En dat geldt zeker voor al die popmiljonairs, die het allemaal niet nodig vinden om hun handen uit de mouwen te steken.

Vergeleken met de voorganger is Born And Raised een veel ingetogener en introverter geheel geworden, dat rustig voortkabbelt. Dit keer veel grote namen, die hun medewerking hebben verleend: de van de Rolling Stones en zijn eigen, al in de 80’s ter ziele gegane band Sea Level bekende toetsenist Chuck Leavel, naast David Crosby en Graham Nash die wat vocalen voor hun rekening namen. Mayer’s vijfde album werd geproduceerd door de van de Rolling Stones en Was (Not Was) bekende Don Was. Alhoewel dat eigenlijk meer een vermelding is, dan dat de man nu een specifieke producersstijl heeft. In elk geval is hij erin geslaagd om van Born And Raised een coherente, niet al te opdringerige productie gemaakt te hebben.

Die 45 minuten zijn om voordat je er erg in hebt en is dat tegelijkertijd een aangenaam als veeg teken. Aangenaam, omdat Born And Raised zeker geen vervelend album is, anderzijds dat het prima kan dienen als achtergrondmuzak. Toch bevat Mayer’s nieuwe album praktisch geen zwakke composities en is het allemaal behoorlijk degelijke Americana waar de muzikale invloeden en verwijzingen niet van de lucht zijn.

Als er ter ondersteuning nog een tournee gaat komen, dan zal dat – afgaande op de timide sfeer van Born And Raised – geen spetterend gebeuren worden. Maar dat hoeft geen probleem te zijn: ook van niet te opdringerige muziek kan genoten worden. John Mayer laat dat op Born And Raised horen. Zomerplaatje.

Tracklist Born And Raised:

 1. Queen Of California
 2. The Age Of Worry
 3. Shadow Days
 4. Speak For Me
 5. Something Like Olivia
 6. Born And Raised
 7. If I Ever Get Around To Living
 8. Love Is A Verb
 9. Walt Grace’s Submarine Test, January 1967
 10. Whiskey, Whiskey, Whiskey
 11. A Face To Call Home
 12. Born And Raised