Jerry Leiber overleden
Door op 23 augustus 2011

Achter de grootste rock ’n roll successen van de vorige eeuw ging het legendarische componistenduo Leiber & Stoller schuil. Jerry Leiber (rechts op bovenstaande foto) overleed gisteren op 78-jarige leeftijd.

Wellicht gaat het wat ver om te zeggen dat Jerry Leiber samen met Mike Stoller de muziekgeschiedenis eigenhandig veranderd heeft, maar feit is wel dat zonder het legendarische duo Elvis Presley enkele van zijn meest bekende hits (Hound Dog, Jailhouse Rock) nooit had kunnen scoren. Al was eerstgenoemde natuurlijk niet voor Elvis geschreven en reageerde Stoller toen bekend werd dat ’s werelds bekendste rock ‘n roller er een nummer 1 hit mee had gescoord met het legendarische “Elvis who?”.

Jerry Leiber en Mike Stoller ontmoetten elkaar begin jaren 50 in Los Angeles waar ze alle twee studeerden. Hun liefde voor muziek zorgde er voor dat ze bevriend bleven en uiteindelijk samen liedjes gingen schrijven die ze vervolgens aan anderen verkochten. Hun eerste grote hit in Amerika was Hard Times, door Charles Brown opgenomen. Daarna volgde in 1952 Kansas City, inmiddels een evergreen die bij menig R&B en soul artiest in het (live) oeuvre is opgenomen, uitgevoerd door zanger Little Willie Littlefield onder het pseudoniem K.C. Loving. Hit nummer drie was Hound Dog, voor Big Mama Thornton. Elvis Presley pikte het nummer in 1956 op en de rest is, zoals dat zo mooi heet, geschiedenis.

Leiber en Stoller vormden hun eigen platenlabel, dat vervolgens werd ingelijfd door het grote Atlantic Records dat hen vervolgens weer inhuurde om liedjes te schrijven voor een keur aan artiesten. Dat leverde onder meer de hits Stand By Me (Ben E. King), Yakety Yak (The Coasters), Love Potion No.9 (The Clovers) en On Broadway (The Drifters) op. Laatstgenoemd nummer was overigens een samenwerking met een ander beroemd liedjesduo: Barry Mann en Cynthia Weil.

Hoewel hun werkzaamheden binnen de popmuziek na de jaren zeventig marginaal waren (de laatste grote hit waar ze bij betrokken waren was het door hen geproduceerde Stuck In The Middle van Steelers Wheel) is de invloed van de twee nog altijd voelbaar in het huidige muziekklimaat. Van David Gilmour (Pink Floyd) tot Donald Fagen (Steely Dan), van Lemmy Lemmy Kilmister (Motörhead) tot U2 en van PJ Harvey tot Lady Gaga, ze hebben allemaal wel werk van Lieber & Stoller opgenomen, dan wel uitgevoerd. In mei van dit jaar stond nog een complete uitzending van de Amerikaanse X-Factor in het teken van hun werk. Jerry Leiber is aan een hartstilstand overleden.