Jeroen Kant – De Lafaard Kapitein
Door op 12 juli 2013

Artiest: Jeroen Kant
Album_title: De Lafaard Kapitein
Genre: Pop
Release_date: 05/23/2013
Label: Bastaard Platen
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3201678
De Lafaard Kapitein Jeroen Kant
3
3

Brabander Jeroen Kant is deze zomer een van de deelnemers aan seizoen twee van De Beste Singer Songwriter, de serie van Giel Beelen op Nederland 3. Al voordat Kant voor het eerst in dit programma op tv kwam, was zijn (alweer) derde album klaar.

In de afleveringen van ‘De Beste Singer-songwriter’ verraste kant al met creatieve Nederlandstalige teksten. Het nummer waarmee hij zich kwalificeerde voor de finale. Hallelujah, staat niet op die CD. Kant kruipt in dat lied in de huid van een zeer religieuze ik-figuur, iets wat hij naar eigen zeggen zelfabsoluut niet is. Voor dat optreden had Kant zich lang kunnen voorbereiden, alle vervolgopdrachten tot nu toe werden geschreven onder tijdsdruk: elke week krijgen de kandidaten aan De Beste Singer-songwriter immers een nieuwe schrijfopdracht.

De bijdragen van Kant werden tot nu toe door de jury niet elke week met gejuich ontvangen. Kennelijk is Kant dan ook niet de man van de snelle actie, want op zijn derde CD, waar hij dus wat langer de tijd voor had, staan elf songs die de toets der kritiek wel zeer goed kunnen doorstaan.

Grillig, Lastig, Listig, Nukkig is min of meer het titelnummer van de CD De Lafaard Kapitein. Brabander Kant schrijft teksten die doen denken aan die van André Manuel:
“Kilometers zandstrand de rotsen scherp en de zon die
brandt het besef weegt zwaar als lood. Niemand die mij
vinden gaat geen kaart waarop dit eiland staat afgedaan
deksel dicht dood.”

In veel teksten neemt Kant de positie in van de door zijn geliefde verlaten eenzame man:
“Jij gaat nu vast gehuld in zonnestralen. Jouw glimlach trof
allang een andere vent. Wat een lul ben ik om nu te lopen
klagen dat ik jou mis en daarom zo mistroostig ben.”

In Mijn Mooiste, Mijn Liefste, Mijn Alles, Mijn Bruid neemt Kant het heft in eigen handen:
“Hij blies het eerst zijn laatste adem uit. Man wat ging ik
tekeer met die steen in mijn vuist. Als tweede mijn liefste en
wat schreeuwde ze luid. Mijn mooiste mijn liefste mijn alles mijn bruid.”

De teksten op dit album zijn spaarzaam van muziek voorzien. De openingstrack is het meest ‘poppy’, met elektrische gitaar en drums. Bij de andere nummers beperkt de begeleiding zich veelal tot akoestische gitaar en/of elektrische piano. Puur afgaand op de CD is Jeroen Kant te categoriseren als een nieuw, zeer oorspronkelijk talent. In de ‘slipstream’ van deze nieuwe CD is het de vraag hoe zijn deelname aan De Beste Singer-songwriter’ gaat uitpakken. Op het moment van schrijven van deze recensie maakt Kant nog deel uit van de groep, maar heeft hij al wel een ‘laatste waarschuwing’ gekregen van de jury, omdat hij een opdracht ‘schrijf een liefdeslied voor iemand in de zaal’ teveel had verdraaid tot een lied over zichzelf. Helaas voor Kant zien meer mensen zo’n misstap dan er op dit moment al kennisnemen van zijn nieuwe album.

Kant verdient het evenwel dat het publiek eventuele reserves laat varen omdat hij zich niet elke week van zijn beste kant weet te tonen. Deze CD laat horen wat Kant in huis heeft.

Tracklisting De Lafaard Kapitein:

 1. Grillig, Lastig, Listig, Nukkig
 2. Halve Zolenpad
 3. Gehuld In Zonnestralen
 4. Liza
 5. Mijn Mooiste, Mijn Liefste, Mijn Alles, Mijn Bruid
 6. Ratten In De Schuur
 7. De Haven Van Rotterdam
 8. Fris En Schoon
 9. Halve cent
 10. Alles Staat In Brand
 11. Springtij En Doodtij