Jan Verstraeten – Cheap Dreams EP
Door op 11 februari 2019

Artiest: Jan Verstraeten
Album_title: Cheap Dreams EP
Genre: Pop
Release_date: 02/15/2019
Label: Unday Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3872788
Cheap Dreams EP Jan Verstraeten
4
4

Een solodebuut-EP afleveren waarop je je laat begeleiden door rijke strijkers, dat doet een fijne ambitie vermoeden. Kunstenaar/muzikant Jan Verstraeten flikt het met heel mooie liedjes als basis.

Hoewel hij vooral bekend is als kunstenaar, als ontwerper van zowel beeldend werk als van onder meer albumhoezen en affiches en als theaterschrijver, heeft Verstaeten wel degelijk ook een achtergrond in de muziek. Zo maakte hij, onder pseudoniem, drie albums met Charlie Jones’ Big Band. Door de jaren heen ontwikkelde hij zich als een fijn onvoorspelbare alleskunner.

Met zijn eerste EP treedt hij nu onder zijn eigen naam echt weer de muziek binnen. En wat mogen we daar blij om zijn. Cheap Dreams, naar eigen zeggen ontstaan door het idee een road movie te maken met een zelfgemaakt motorhuis, een rijdend voertuig dat een zelfgemaakt huis meesleept, bevat 6 prachtige songs die met fijn rijke arrangementen een mooi tijdloos geheel vormen.

Gelijk vanaf de prachtige openingstrack Moon Face word je door Verstraeten een sprookjesachtige wereld ingetrokken. Zijn wat aarzelend klinkende maar o zo mooie stem, een prima klinkende groep muzikanten en die zo met rijk overgoten strijkers zijn gewoonweg niet te versmaden. Zijn songs hebben al een melancholieke stemming, de strijkers versterken dit.

Zijn fraaie zelfgemaakte video’s heb je niet eens nodig om je met Verstraeten naar een andere wereld te verplaatsen. Luister toch eens hoe mooi hij een song als Stalker aankleedt, als zo’n klassiek rijke Braziliaanse bossa track, zoals die door Milton Nascimento, Gilberto Gil en Ceatano Veloso in de late jaren zestig/jaren zeventig zo geweldig gemaakt werden. Een akoestische gitaar, lome, kabbelende drums gecombineerd met strijkers; om nooit genoeg van te krijgen. Oh My, You en EP afsluiter Second Hand Novel zijn al net zo mooi.

Cheap Dreams brengt een wel heel mooi talent boven. Het zijn maar 6 songs maar wat beklijven ze! Kom maar op met een heel album!

Tracklisting Cheap Dreams EP:

  1. Moon Face
  2. Can It Be
  3. Stalker
  4. Oh My
  5. You
  6. Second Hand Novel

Foto: Frederik Buytaert

Written in Music Nieuwsbrief