Jacqueline Govaert – Songs To Soothe
Door op 18 maart 2014

Artiest: Jacqueline Govaert
Album_title: Songs To Soothe
Genre: Pop
Release_date: 03/21/2014
Label: Sony
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3295687
Songs To Soothe Jacqueline Govaert
4.5
4.5

Als 17-jarige bakvis stond Jacqueline Govaert in 2000 ineens op Pinkpop. Het was, nadat ze tot dan alleen maar kleine zalen hadden aangedaan, een zo bizar grote stap dat het erg onwerkelijk aanvoelde. Opvallend genoeg betekende dat optreden wel de grote doorbraak voor de band Krezip die zij met haar zus en enkele vrienden van de Rockacademy had opgericht, en het succes bleef de daarop volgende jaren immens. Met Krezip stopte ze in 2009, niet toevallig op het moment dat het leven met de ‘Krezip-familie’ een beetje begon te schuren in combinatie met Govaert’s privésituatie. Met partner Ivo kreeg ze een eerste kind. Naast die nieuwe familie werden de zeer hechte Krezip-banden Govaert té hecht.

Het eerste solo-album van Jacqueline Govaert, Good Life, was vóór alles een afrekening met Krezip. Koortjes werden alleen door mannen ingezongen omdat de harmonies bij Krezip altijd een vrouwenaangelegenheid waren geweest, om een voorbeeld te noemen. Na dit solodebuut trok Govaert zich voor onbepaalde tijd terug uit het openbare leven. Om te ‘moederen’, maar vooral ook om ongestoord te kunnen werken aan een nieuwe plaat.

Op de hoes van die nieuwe plaat, Songs To Soothe, bedankt ze iedereen die geduldig genoeg was om Jacqueline een paar jaar van afzondering te gunnen, ‘om elke dag piano te kunnen spelen en de juiste woorden te vinden’.

Of al dat geduld en die inspanningen iets hebben opgeleverd? Die vraag kan niet anders dan met een volmondig ja worden beantwoord. Meer dan ooit toont Govaert zich schatplichtig aan de grote vrouwelijke singer/songwriters, Carole King en Joni Mitchell. Dat hebben er in de afgelopen decennia meer gedaan, maar zeker in Nederland verzekert Govaert zich met dit album van een toppositie in het genre.

Govaert zal niet alleen maar dag-in-dag-uit op haar zolderkamertje te pingelen. Ze verbleef ook twee maanden in Los Angeles, waar met name Mitchell Froom haar nieuwe dingen leerde over muziek en de zaken die een goede song nodig heeft. Of het zijn invloed is? In elk geval zingt Jacqueline met gevoel voor detail over de vriendschap met een vriendin die te vroeg trouwde met een man die niet ‘opdroogde’ zoals de bruid had gehoopt.

My friend there’ve been good times
Now I’m gonna stick with you through the bad times

Met inmiddels een tweede kind is het Govaert-gezin een echte familie geworden. Met dat geluk in haar achterhoofd zingt Jacqueline over de knullige ontmoeting met haar huidige man, op de Rockacademy, een jaar of vijftien geleden alweer. Zij liep naar buiten, hij liep naar binnen, ze struikelden over elkaar (letterlijk) en de vlinders en het spreekwoordelijke hoorngeschal waren er meteen.

Who would have thought that one moment in time
Would change both our lives
Who would have known that he’d still have my Heart
Like he did at the start
Love at first sight till death do us part

Echt verdriet kende Govaert een jaar of vier geleden eigenlijk nog niet, vertelde ze in interviews ten tijde van haar solodebuut. Inmiddels heeft het Echte Leven wel degelijk haar intrede gedaan bij de 31-jarige. Meest concrete voorbeeld is het overlijden, op 61-jarige leeftijd al, van haar schoonvader. De wetenschap dat haar kinderen moeten opgroeien zonder echte herinnering aan hun opa, verwoordde ze ontroerend in Past The Moon:

There’ll be sunny days
There’ll be rainy days
But they’ll be passing on without you
And our kids will grow
And their lives will bloom
But they will grow up without you
I hope they’ll find you
In the stars past the moon

Joni Mitchell’s album Blue en Sometimes It Snows In April van Prince worden met name genoemd in slottrack Simple Life. Als single is Hear How My Heart Beats uitgebracht, maar muzikaal is God Knows het absolute prijsnummer.

Door het album heen komt vaak de gedachte aan Tapestry op. Voor de duidelijkheid: zo goed als het meesterwerk van Carole King uit 1971 is Songs To Soothe niet. Maar als er Nederlandse albums zijn die in de schaduw kunnen staan van die voorbeeldplaat van de vrouwelijke singer-songwriter, hoort Songs To Soothe daar zeker bij.

Jacqueline Govaert heeft een topwerkstuk afgeleverd.

Tracklisting Songs To Soothe:

 1. Hear How My Heart Beats
 2. Going Back Home
 3. Sweet Friend
 4. Songs To Soothe
 5. God Knows
 6. First Sight
 7. You Lost Me
 8. Past The Moon
 9. Glitter Fame And Gold
 10. Breeze Off
 11. Simple Life