Jaakko Eino Kalevi – Jaakko Eino Kalevi
Door op 25 juni 2015

Artiest: Jaakko Eino Kalevi
Album_title: Jaakko Eino Kalevi
Genre: Pop, Electronic
Release_date: 06/15/2015
Label: Weird World
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3415240
Jaakko Eino Kalevi Jaakko Eino Kalevi
4
4

Verfrissend. Dat is het titelloze album van Jaakko Eino Kalevi. Zijn eerste volledige album op het label Weird World komt 2 jaar na de EP Dreamzone die al heel wat hoofden deed opkijken.

De Finse jongeman woont in Berlijn – in een vorig leven was hij tramchauffeur in Helsinki – en heeft in de afgelopen paar jaren een duidelijke sprong voorwaarts gemaakt in de internationale muziekwereld. Met zijn aantrekkelijke elektronische popmuziek weet hij op bewonderenswaardige wijze emoties aan te spreken zonder overdadig dramatisch te worden.

Vanaf de eerste track J.E.K. weet Jaakko de aandacht vast te houden en te intrigeren. Er volgt een zorgvuldig opgebouwd album met voldoende balans én afwisseling, met een elektronisch geluid dat je doet vermoeden dat hij uit Frankrijk komt in plaats van Scandinavië.

In de periode voorafgaand aan dit album werkte Jaakko tussen zijn vele optredens door aan nieuwe muziek. Dat deed hij vanuit zijn geboorteplaats Helsinki waar hij tot de zomer van vorig jaar nog woonde. Tijdens het musiceren werkte hij o.a. samen met zangeres Suad Khalifa (Double Talk, Deeper Shadows, Room, Hush Down) die een extra dimensie in de nummers brengt.

Een ander zeer bepalend element op deze plaat is de bijdrage van saxofoniste Jorja Renn. Zij treedt regelmatig op samen met Jaakko en heeft in het verleden nauw samengewerkt met Bryan Ferry. Het nummer Say doet ook wel wat Ferry-esque aan. Het is misschien niet zo verrassend dat die kenmerkende Ferry-stijl af en toe de kop op steekt en dat zit ‘m niet alleen in de sax. Maar, met name de climax in de afsluiter Ikuinen Purkautumaton Jännite, het beste nummer op dit album, tilt deze Jorja Renn met haar bepalende saxsound naar een hoger niveau. Hierop is zij overigens samen te horen met zangeres Sonja Immonen.

Jaakko Eino Kalevi is al even bezig, maar wordt zo het lijkt nu pas echt opgemerkt. De aandacht is verdiend en zijn album het luisteren waard.

Tracklisting Jaakko Eino Kalevi:

  1. J.E.K.
  2. Double Talk
  3. Deeper Shadows
  4. Say
  5. Mind Like Muscle
  6. Night At The Field
  7. Don’t Ask Me Why
  8. Room
  9. Hush Down
  10. Ikuinen Purkautumation Jännite