Ivo Bernard – Memory Man
Door op 17 november 2014

Artiest: Ivo Bernard
Album_title: Memory Man
Genre: Pop
Release_date: 10/17/2014
Label: Eigen Beheer
Rating: Drie sterren (3)
Memory Man Ivo Bernard
3
3

Haarlemmer Ivo Bernard timmert al enkele jaren aan de weg. Dat leidde in 2010 al tot de EP Cloud Nine Echo. Daarnaast was Bernard actief in twee bands die teruggrepen op, of zich lieten beïnvloeden door de jaren zeventig.

The Dollybirds speelden powerpop, een genre dat begin jaren zeventig (artistiek) succesvol werd beoefend door ondermeer Big Star en The Raspberries. In de jaren negentig waren The Posies en Teenage Fanclub de voorlopers in een powerpop-revival, die meer publiek trok dan de originele powerpop twintig jaar eerder. Een tweede vehikel voor Ivo’s muzikale aspiraties waren The Dutch Eagles, een populaire coverband, vanzelfsprekend gewijd aan de muzikale nalatenschap van die wereldberoemde Westcoast-band. .

Ivo’s soloplaat Memory Man laat van beide invloeden wel wat door. Zo heeft het pakkende On Time, met mooie harmoniën en gitaarloopjes qua sfeer wel wat weg van Take It Easy. The Eagles, die dat nummer overigens samen met Jackson Browne schreven, keren terug in het laidback Lucky, dat zijn kracht vooral ontleent aan de fraaie melodie. De zangstijl en het stemgebruik doen hier wat denken aan wijken Gerry Rafferty. Zeker voor wie zich behalve Baker Street ook nog een nummer als Right Down The Line weet te herinneren. Om nog één keer die band van Frey en Henley aan te halen: New Kid In Town heeft hier wel wat in de buurt gelegen. Maar genoeg over de al dan niet Nederlandse Eagles, want Ivo is veelzijdiger.

Albumopener en titeltrack Memory Man heeft een wat symfonische inslag. Op drie andere tracks doet zanger-gitarist Ivo het vrijwel in zijn uppie en blijven muzikanten Gerco Aerts (bas), Tom Beek (sax) Arto Boyadjian(steelgitaar en elektrische gitaar en Ruben van Mastrigt (piano) even stil. Dat is het geval in de pure singer-songwriternummers Wonder Why, Luck Of The Draw en Here We Are.

Ivo schrijft enigszins voorspelbare teksten:

On a morning in July

You see people flying by

With a million things to do

It’s hopeless but it’s true

Als je aspiraties vooral liggen op het muzikale vlak hoeft dat geen probleem te zijn. Het album bevat ook een track die The News heet en waarin een oorlogssituatie wordt besproken:

A satellite had passed that night

And crossed these overwhelming lights

With all these times of endless fights

It must have passed during the night During the night the news is soft and light

Een onnodig raadselachtige tekst over een onderwerp waarover zeker in deze tijd zoveel veelzeggends te melden is. De raadselachtigheid lijkt hier immers geen bewust gekozen stijlmiddel. Bovendien kun je je afvragen of de zin

They never thought about a war to lose

…grammaticaal wel helemaal koosjer is.

Memory Man is het beluisteren waard, maar moet het meer hebben van de muzikale en vocale capaciteiten van de maker dan van zijn teksten.

Tracklisting Memory Man:

 1. Memory Man
 2. On Time
 3. Wonder Why
 4. Heaven Is A Quiet Place Again
 5. Folding Chairs
 6. Temporary Pink
 7. Luck Of The Draw
 8. The News
 9. Lucky
 10. Here We Are
 11. King Of The Waves
 12. Two