Indrukwekkende albumpresentatie van iET
Door op 27 januari 2013

Band: iET
Album_title: The Kitchen Recordings Series 2

Een paar honderd belangstellenden -vrienden, familieleden en ‘gewone’ muziekliefhebbers- waren zondagmiddag 27 januari getuige van de albumpresentatie van The Kitchen Recordings Series 2 van iET in de Rotterdamse jazzclub Bird.

iET, dat is zowel het alias van de Schiedamse zangeres Lisa van Viegen als de naam van haar vijfkoppige band, heeft in de voorbij maanden aan nummers gewerkt met een rij uiteenlopende songschrijvende zangeressen. Van Stevie Ann tot Shirma Rouse, van Mary Davis Jr tot Janne Schra.  Met elk van hen schreef ze, bijna letterlijk aan de keukentafel, een nummer speciaal voor haar nieuwe album.

iET’s vorige plaat werd opgenomen in  de keuken van haar toenmalige huis in Middelburg. De titel Kitchen Recordings Series 1 was dan ook niet meer dan logisch. In haar huidige woning in Schiedam, die ze in 2010 betrok met haar echtgenoot en muzikale maatje Budy Mokoginta, heeft Lisa weer een opnameruimte die grenst aan de keuken, zodat opnieuw van Kitchen Recordings gesproken kan worden. Weliswaar werden de meeste nummers afgemaakt in de eigen opnamestudio die Lisa en Budy onder hun woning hebben, het schrijfwerk werd gedaan aan de keukentafel, voor de basisopnamen volstond een microfoontje in de keuken.

Het resultaat klinkt zo veelzijdig als je mag verwachten van een cd waarop een soulzangeres, een paar singer-songwriters, een MC en een jazzangeres hun opwachting maken, tegelijkertijd is het opvallend hoe iET er in is geslaagd al deze bijdragen tot een coherent geheel te smeden.

En dan was er nog het huzarenstukje van de albumpresentatie. Zie ze maar eens bij elkaar te krijgen, al die zangeressen op een zondagmiddag in Rotterdam-centrum.  Oké, ze waren er niet allemaal. Maar van de negen hadden er toch zeven ruimte kunnen maken in hun agenda.

De Rotterdamse zangeres/rapper/mc/spoken wordartieste Esperanzah komt zelf uit de rap- en hiphopscene, op de Kitchen Recordings brengen Lisa, die in All Over Again een jazzy trompetsolo speelt, en Esperanzah twee genres kennelijk moeiteloos bij elkaar. iet pres 1 EsperanzahZowel op de plaat als in Bird bewijst Esperanza overigens ook dat ze een geweldige zangeres is. Fading, haar andere bijdrage, bevat een prachtig gedicht dat ze tijdens de albumpresentatievoordraagt van de tablet.

Shirma Rouse, ook ‘helemaal Rotterdams’, vervulde tijdens de albumpresentatie de rol van gastvrouw. Rouse zingt al jaren en heeft net een album, plus tournee, rond het werk van Aretha Franklin achter de rug, waarin ze niet alleen de soulklassiekers als Baby I Love You zingt, maar ook het jazzrepertoire dat Aretha in de vroege jaren zestig zong, voor haar doorbraak bij Atlantic.

Als Rouse alleen zingt, hoor je duidelijk een ‘zwarte’ zangeres, het opvallende aan haar bijdrage aan de Kitchen Recordings is dat ze zich zo volledig in dienst stelt van het totaal dat zelf het onderscheid tussen ‘blanke’ en ‘zwarte’ stemmen wegvalt. De explosieve Shirma Rouse zingt op de Kitchen Recordings een nummer dat qua karakter meer lijkt de te passen bij de introverte Lisa. De samenzang van de twee lijkt als twee druppels water op de harmonieën die Joni Mitchell in de jaren zeventig op de plaat zette.

Lisa van Viegen mag dan iemand lijken die bij voorkeur niet met zichzelf te koop loopt, al komt ze er bij de presentatie van haar cd niet onderuit, vergis je niet in haar als ze haar stem opzet. Zondagmiddag viel dat vooral op in de duetten die niet konden worden uitgevoerd zoals op de plaat. Omdat de duetpartner in kwestie verhinderd was. Lilian Hak, die met Lisa Follow Me (The Eleventh Hour) schreef, bereidt momenteel haar eigen albumpresentatie voor, Janne Schra had zondag ook verplichtingen die niet waren te combineren met een optreden in Bird. Met Janne Schra schreef Lisa Beginner, een nummer dat Lisa dwingt om van de laagste registers naar de allerhoogste te gaan, iets wat ze zo te horen zonder moeite deed. Ook zonder hulp van Schra.

“Waar is Stevie?” klinkt het daarna ineens opgeruimd. iET pres 3 Stevie Ann

Stevie Ann, die tijdens de opnamen een goede vriendin van Lisa is geworden, doet mee aan twee nummers op de Kitchen Recordings. De twee maken muziek in een vergelijkbaar idioom, maar hebben elkaar zo te horen wel uitgedaagd in de twee songs die ze samen opnamen, Forgive Me en het wat meer uptempo A Place.

Dat de plaat (en het concert) ondanks de bonte verzameling muzikanten toch als een eenheid klinkt, is voor een belangrijk deel te danken aan de band van Lisa, waarin haar partner Budy (multi-instrumentalist) een leidende rol speelt, waar de ritmesectie Hugo den Oudsten en Salle de Jonge veel ruimtes openlaat, maar tegelijk heel inventief is en ‘turntablist’ DJ Optimus voor aparte effecten zorgt. Deze muzikanten forceren nergens een plek op de voorgrond, toch hoor je dat ze die stuk voor stuk wel aankunnen.

De feestelijke middag in Bird werd afgesloten met champagne. Ten eerste omdat een geslaagd album ten doop kon worden gehouden met een zo mogelijk nog meer geslaagde live-presentatie, ten tweede omdat het optreden deze keer goed en op tijd was aangekondigd, zodat de zaal propvol belangstellenden zat. Coördinatie en publiciteit waren bij de vorige albumpresentatie en bij eerdere optredens van iET weleens slechter geregeld.
Extra reden voor feestvreugde: iET is al voor de officiële release opgepikt door verschillende radiostations. Radio 3FM en Radio 6 besteedden er al aandacht aan.

DE FOTO’S BIJ DIT ARTIKEL ZIJN BESCHIKBAAR GESTELD DOOR GERTJAN VAN DER LOO.
www.pixiephoto.nl