I Took Your Name – White Wall, Silent Light
Door op 23 december 2017

Band: I Took Your Name
Album_title: White Wall, Silent Light
Genre: singersongwriter, Indie pop
Release_date: 10/27/2017
Label: King Forward Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3728658
White Wall, Silent Light I Took Your Name
4
4

I Took Your Name is een van Monster afkomstige track van R.E.M. Achter het naar die rockende song vernoemde muzikale project schuilt Chris van der Ploeg. Bij de indie -pop formatie Audiotransparent verzorgt hij voor gitaarwerk. Op White Wall, Silent Light doet hij veel meer, zo  levert hij de composities, en met enige hulp van bevriende muzikanten de instrumentatie, eigenhandig aan. Dat resulteert in een persoonlijke songcyclus waarin van der Ploeg uit het leven gegrepen gebeurtenissen en veranderingen verwerkt.

Het oorspronkelijke idee om uitsluitend met Ambient elementen te experimenteren moest wijken voor die verhalen. Van die elektronische soundscapes zijn evenwel nog duidelijke sporen terug te vinden in het met geprogrammeerde ritmiek en synth bas uitgebouwde The First Year evenals in de instrumentale titeltrack White Wall. De combinatie van synthesizers met donkere baslijnen creëert een donkere, spookachtige sfeer die naadloos overloopt in Bird In My Hand.

Ondersteund door een steeds sober wordende orkestratie met akoestische gitaar en piano krijgen de verhalen in het tweede gedeelte de bovenhand. Luister maar eens naar de zachte harmonische zang in Three Sisters of het verstilde met fraaie vioolklanken gelardeerde Lure.

Een poëtisch Watershed leunt op een zacht vibrerende tremolo gitaar en na het eerder vernoemde instrumentaaltje is er nog een weergaloos I Would Do Anything, ongetwijfeld de fijnste ballade die we de afgelopen maanden mochten beluisteren. Opmerkelijk muzikaal werk van eigen bodem.

Tracklisting White Wall, Silent Light:

  1. The First Year
  2. Conditional Love
  3. Bird In My Hand
  4. From A Dream
  5. Paper Trail (Stuttgart Version)
  6. Three Sisters
  7. Lure
  8. Watershed
  9. White Wall
  10. I Would Do Anything