I Am Kloot – Let It All In
Door op 09 januari 2013

Band: I Am Kloot
Album_title: Let It All In
Genre: Pop
Release_date: 01/10/2013
Label: Pias
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3161165
Let It All In I Am Kloot
4.5
4.5

De wind zit er flink onder bij het uit Manchester afkomstige I Am Kloot. Na hun vorige prachtalbum Sky At Night (2010) is ook Let It All In een prachtige collectie songs.

Opgericht vlak voor de eeuwwisseling kreeg I Am Kloot uit Manchester met elk album meer aandacht en succes. Met het uitbrengen van het door Elbow-vrienden Guy Garvey en Craig Potter geproduceerde prachtalbum Sky At Night in 2010 was het vervolgens volledig raak. De songs van het album werden opgepikt en toen het album genomineerd werd voor de prestigieuze Mercury Prize raakten ook de zalen uitverkocht. Eindelijk de aandacht die de band rond songwriter John Bramwell al jaren op basis van hun indringende songs had verdiend.

Niet raar dus dat Let It All In op eenzelfde manier tot stand is gekomen. In de studio van de mannen van Elbow namen Bramwell, bassist Peter Jobson en drummer Andy Hargreaves in alle rust de songs op voor het vervolgalbum. Dat Bramwell na het succes van Sky At Night een wat meer optimistische koers bewandelt is te begrijpen. Zijn prachtig melodische songs krijgen er, helemaal in vergelijking tot de vroegere I Am Kloot songs, een fijn soort luchtigheid door. Muzikaal bouwen de songs nog mooier uit, van sober opgezet tot rijk melodieus. Tekstueel weet Bramwell te raken met introspectieve miniaturen die altijd dicht bij hem blijven. Potter en Garvey hielpen wederom als producers.

Vanaf de fijne albumopener Bullets is alles raak wat de band doet op Let It All In. Let Them All In en eerste single Hold Back The Night sluiten naadloos op de albumopener aan. Vooral het middenstuk van het album met songs als Mouth On Me, Shoeless, Even The Stars en het prachtige Masquerade is ijzersterk. Prachtig, melodierijke songs met passie gespeeld en gezongen. Het grandioze slot, met Some Better Days, These Days Are Mine (de ideale kruising tussen I Am Kloot en Elbow!!) en de ingetogen albumafsluiter Forgive Me Those Reminders, behoort tot het allerbeste wat de band ooit maakte.

Met het geweldige Let It All In heeft I Am Kloot een nieuwe Britse standaard gezet.

Tracklisting Let It All In:

  1. Bullets
  2. Let Them All In
  3. Hold Back The Night
  4. Mouth On Me
  5. Shoeless
  6. Even The Stars
  7. Masquerade
  8. Some Better Day
  9. These Days Are Mine
  10. Forgive Me Those Reminders