Hungry Kids of Hungary – Escapades
Door op 02 januari 2012

Band: Hungry Kids of Hungary
Album_title: Escapades
Genre: pop, Indie / Pop
Release_date: 11/18/2011
Label: Mucho Bravado
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3039932
Escapades Hungry Kids of Hungary
3.5
3.5

Hungry Kids of Hungary. Hoe haal je het in je hoofd om je band zo te noemen? Aan de andere kant; opvallen doe je zeker. De Hungry Kids komen uit Brisbane, Australië, een stad die ons 35 jaar terug de legendarische punkband The Saints gaf. Het album Escapades werd oorspronkelijk uitgebracht in 2010 maar is sinds een maand of twee ook in de Benelux uit. Er is zeker de nodige aandacht van de media: het nummer Let You Down werd geselecteerd voor een remix-competitie van 3FM.

Op Escapades horen we fraai geproduceerde, harmonieuze indiepop die een zomerse bries uit je speakers blaast. De eerste single van de plaat, Wristwatch is een vernuftig en springerig pareltje. Shattered Dreams, een van de andere (zes!) singles op de plaat, sluit mooi aan op het geluid van bands als Vampire Weekend, een sound die ooit als ‘calypso indie’ werd aangeduid. Het soort muziek dat er altijd wel infietst op de radio en in de clubs. Vrolijk, maar niet infantiel, toegankelijk, maar met een alternatief randje. The Vacationer is hier een ander treffend voorbeeld van.

Sporadisch wijkt Hungry Kids of Hungary wat af van hun aanstekelijke en lichtvoetige popgeluid: No Returns is een zweverig rustpunt en China Will Wait, dat leunt op piano, laat een welkome distortion horen.

Escapades
is een prima, coherente plaat die, zoals vermeld, gezegend is met een goede productie; alle instrumenten komen mooi tot hun recht. Echt memorabel is het album niet, daarvoor blijkt het net even te precies ingekleurd. Soms is minder toch gewoon meer en kan met mystiek, suggestie, een rafelrand of ruimte in de muziek harder worden gesproken. Op Eat Your Heart Out treft de band echter recht in het hart: tijdloze, zwoele, indiepracht met vocale verrijking door ‘girl next door’ Mel Tickle. Het hieropvolgende Set It Right mag er ook wezen: warme en harmonieuze pop waar je niet gauw genoeg van krijgt. Hungry Kids of Hungary omzeilt hier vakkundig de valkuil der zoetsappigheid door net even de juiste pit toe te voegen.

Het in warm zeewater gedrenkte, akoestische, The Window Shopper mag het album afsluiten. Een weldadig slot van een even weldadig album dat Hungry Kids of Hungary ongetwijfeld nu ook in onze contreien definitief op de kaart zal zetten.

Tracklisting Escapades:

 1. Coming Around
 2. Wristwatch
 3. Closer Apart
 4. Let You Down
 5. You Ain’t Always There
 6. Scattered Diamonds
 7. No Returns
 8. Eat Your Heart Out
 9. Set It Right
 10. China Will Wait
 11. The Vacationer
 12. The Window Shopper