Holland Festival 2012 – Het zelf in zijn gedaanten
Door op 29 februari 2012

HF tekenHet Holland Festival laat het opvoeren van visies en motto’s varen en richt zich op het zelf – in de vorm van zelfportretten en de viering in het aangezicht van het denkbeeldig vergaan van de wereld. In het jaar nul van het nieuwe vrijgevochten Halbe-Rutte-tijdperk voor de kunsten.

Beide ingangen komen samen in de viering van de honderdste verjaardag van John Cage (1912-1992) met een waaier aan theatrale programma’s voor jong en oud, ervaren en onervaren publiek, o.m. Europera 3 & 4 in de regie van Elena Tzavara, Roaratorio: An Irish Circus On Finnegans Wake en zijn Thirty Pieces For Five Orchestras. Cage hoort – even als Stockhausen – bij het Holland Festival. Hij was zes keer in levende lijve als gastcomponist op het festival aanwezig. Volgend jaar zal Stockhausen een centrale plaats innemen.

The Life and Death of Marina Abramovic_15 © Lucie JanschHet sterkst komt de gekozen invalshoek misschien nog naar voren in de logische en spannende combinatie Robert Wilson (1941) – Marina Abramovic (1946) – Antony Hegarty (1971). Vergaan en ontstaan vallen bij hun samen met intense creatie, schepping. Hegarty zal bovendien opnieuw zijn opwachting maken met het Metropole Orkest in het programma Cut The World in het concertgebouw.

Er staan een reeks muzikale spektakels op het programma: de Finse power-accordeonist Kimmo Pohjonen treedt met een hele schare worstelaars in actie op, het Deense Sekten-gezelschap Accordion Wrestling_2 © Jussi Virkumaa Table Music - Sekten_1 © Hanne Hvattum met Simon Toldam (o.m. pianist van het Han Bennink trio) en vokaliste Qarin Wikström van Efterklank brengt zijn eigen tafelmuziek, Shara Wooden aka My Brightest Diamond brengt met haar eigen gezelschap het operateske All Things Will Unwind. Amsterdam Sinfonietta komt met special door Bryce Dessner van The National en Johnny Greenwood van Radiohead geschreven composities. In het programma Popcorn een oversteek pop en eigentijds gecomponeerde kunstmuziek en dauerbrenner Clarence McFadden brengt haar muziektheatrale creatie Lilith (met pianist Dimitar Bodurov en cineast Fransz Weisz).

De performance-kunstenaars Matthew Barney en Jonathan Bepler zullen tijdens een residency in Amsterdam Ancient Evenings, een serie live performances op locatie met muziek, beeldende kunst en film uitwerken en ten uitvoer brengen. Ancient Evenings leunt losjes op het gelijknamige boek van Norman Mailer en houdt zich met de zeven stadia van de ziel uit de Egyptische mythologie bezig. Hierbij zullen mogelijkerwijs twee vermaarde musici betrokken zijn, drummer Milford Graves en stemkunstenares Joan La Barbara.

Een herkenbaar en beproefd programma-segment is de eigen vorm film met hoogwaardige live-muziek. Dit jaar met een Stanley Kubrik- en een Sergej Eisenstein-programma, Space Odysee en Pantserkruiser Potemkin.

Een ander terugkomend segment is de oost-west-oost, oriënt occident connectie. Onder die noemer dit jaar het ensemble Saraband Passio-Compassio_9 © Michael Kneffel , een reprise van een historisch concert uit 1977 in de Estse hoofdstad Tallinn – toen nog deel van de Sovjetunie – met Pärts Tabula Rasa en Schnittkes Concerto Grosso No 1 dat aangevuld wordt met een nieuw commentaarwerk van Toivo Tulev (1958). Het jonge Mahler-Camber Orchestra olv. de jonge dirigent Pablo Heras-Casado komt met Russische adaptaties van Haydn en er is een programma met muziek van Messiaen en Jan van der Putte olv. Reinbert de Leeuw.

Van de Nederlandse componisten staan Micha Hamel en Robin de Raaf in de kijker. Hamel als componist in residence met twee nieuwe werken, Requiem en De Rode Kimono, en de Raaf met Waiting for Miss Monroe, een opera over deze Marilyn. Festivaldirecteur Pierre Audi neemt Wagners Parsifal ter hand, die live in het Amsterdam Oosterpark uitgezonden zal worden. Wagner zal naast Verdi ook klinken in de ballett-voorstelling van Alain Platel van dit jaar, C(h)oeurs, waarin tien dansers tegenover het honderdvijftigkoppige koor en orkest van het Madrilense Teatro Real staan.

Simón Bolívar Symphony Orchestra of Venezuela  - Gustavo Dudamel_1 © Chris Christodoulou Het slotconcert beloofd weer een bijzondere belevenis te worden. Het wordt gegeven door het opzienbarende honderdvijftigkoppige Simón Bolívar Orchestra of Venezuela o.l.v. Gustavo Dudamel, allebei het product van José Antonio Abreus El Sistema.

Voor meer informatie zie website HOLLAND FESTIVAL