Giel heeft geen pretenties
Door op 16 oktober 2012

Album_title: Giel Jazz 2
Genre: Pop, Jazz

De man is zo druk dat je bijna niet kan bijhouden wat hij allemaal aan het doen is. Een singer-songwriter contest op tv, een wekelijkse bijdrage aan de Wereld Draait Door en natuurlijk ook nog eens zijn dagelijkse radioshow en nog wat extra radiozaken daaromheen bij Radio 6. Want niet alleen binnen de pop van 3fm maar ook binnen de jazz en klassiek draagt Giel Beelen zijn steentje bij.

We treffen de man in de zomer voor een gesprek over zijn tweede Gieljazz album. Spraakzaam als hij is steekt hij gelijk van wal. ‘Ik kan begrijpen dat mensen soms het overzicht verliezen met wat ik allemaal doe. Het lijkt ook allemaal wel erg veel (..lacht..). en dat is het natuurlijk ook. Maar ik pak aan wat me leuk lijkt en wat binnen de tijd past die ik heb. Het tv verhaal voor de Beste singer-songwriters van Nederland (wat ten tijde van ons interview nog in volle gang was – red.) werd me op een presenteerblaadje aangeboden en ondanks het feit dat ik echt niet de hele tijd met mijn hoofd op tv hoef, wilde juist ik dit heel graag oppakken. Zo’n andersoortige contest als de Beste singer-songwriter van Nederland past gewoon heel erg bij me. We kregen de beschikking over geweldige mensen en muzikanten om het programma te gaan maken en dat was de basis om in te stappen. Ik ben er trots op wat we aan het bereiken zijn.

Naast de dagelijkse ochtendshow op 3fm doe je ook nog een nachtshow. Daarnaast ook nog maar even een aantal uren met klassiek muziek en jazz. ‘Het is te gek dat ik in elk programma steeds weer andere muziek kan laten horen. Van origine ben ik een popjongen. Ik houd van toegankelijke popsongs, soms zijn die hitparade gericht, soms weer wat dieper. Ik denk dat dit onderhevig is aan mijn stemming. Maar aangezien ik een ochtendshow doe voor een groot publiek houd ik daar rekening mee. In mijn nachtshows kan ik veel dieper de muziek in gaan en veel meer uitproberen. Dat is ook zo te gek aan nachtshows. Een ontbijtshow en een nachtshow zijn 2 totaal verschillende zaken en daar pas je zowel je teksten als je muziek op aan. Daarbij komt ook nog eens dat ik binnen de 3fm structuur niet alles kan draaien wat ik zou willen en sommige muziek houd ik ook bewust voor mijzelf. Als je de muziekcollectie bij mij thuis zou zien zou je verbaast zijn, maar dat vind ik wel zo prettig (..lacht..). Natuurlijk helpt het door mijn bekendheid om ook andersoortige radioshows te mogen maken. Qua klassieke muziek en kennis daarvan moet ik nog heel veel leren maar ik maak een programma wat daar ook op aansluit. Ik leer elke uitzending weer meer over klassieke muziek’.

‘Ik heb ooit een tijdlang bij JFK radio gedraaid en ook geprogrammeerd. Met een aantal andere mensen uitgezocht in wat voor richting die zender zou moeten gaan. Dat was een te gekke ervaring en ik denk dat we toen een fijn platform hebben neergezet. Veel jazz en souldoorspekte jazz in een lounge-achtige sfeer, iets wat perfect bij die tijd paste. De kwaliteit was groot en het was geschikt voor een breed publiek. JFK was een zeer waardevolle ervaring. Toen ik minder tijd kreeg, eigenlijk een keus moest maken tussen de publieke radio en JFK, zag ik al snel de muziek bij JFK veranderen naar een meer Sky Radio-achtige richting. Zo ontzettend jammer! Want zoals Sky het doet, zo doet Sky het als de beste. Dat moet je nooit proberen na te apen. Mijn liefde voor de toegankelijke, slicke jazz komt echt uit die periode.

We krijgen het over wat jazz voor Giel inhoud. ‘De meeste mensen zullen de term Gieljazz een onzinterm vinden. Want ze vinden het helemaal geen jazz, maar dit is gewoon mijn opvatting van wat jazz voor mij is. Goede songs of instrumentals in een relaxte sfeer met improvisatiemogelijkheden. Noem Gieljazz een verzameling jazz flavored tracks. Laten we duidelijk zijn: Ik heb absoluut geen pretenties. Ik wil gewoon mooie radioprogramma’s voor een groot publiek maken en probeer daar heel veel mooie muziek in te draaien die een groot publiek aanspreekt. De eerste Gieljazz was een succes en daarom heb ik nu deel 2 gemaakt. Wat ik echt te gek vond was dat ik dit jaar ook op North Sea Jazz mocht draaien en dat daar heel veel mensen op af kwamen. Er was een te gekke sfeer en veel mensen hadden het heel erg naar hun zin. Ik ga er, in mijn naïviteit, dan altijd maar vanuit dat mijn bekendheid de zaal in eerste instantie voltrekt en dat ik daarna met goede muziek de zaal moet volhouden (..lacht..). En gelukkig lukte dat optimaal!

Gieljazz 2 ligt nu in de winkels.