Gezien: Blitzen Trapper, Melkweg 10 november
Door op 12 november 2010

Het uit Portland Oregon afkomstige Blitzen Trapper heeft al aantal geweldige albums op haar naam staan en heeft de Nederlandse podia ook al meerdere malen op een mooie show getrakteerd. Tijd ook voor WiM om naar de Melkweg af te reizen voor een avondje optimaal genieten.

Het voorprogramma werd verzorgd door Pearly Gate Music en dat is weer de band van de broer van Josh Tillman drummer van de Fleet Foxes (en Fleet Foxes zit weer op hetzelfde label als Blitzen Trapper). Hun debuut album is dit jaar uitgekomen en was opgenomen in de slaapkamer van Zach Tillman. Die lo-fi en intieme sfeer van dat album weet hij ook live vast te houden, temeer ook omdat de podiumpresentatie zeer ingetogen is. De bassiste durft het publiek amper in te kijken en ook Zach zelf is redelijk timide. Zijn stem daarentegen is zeer intrigerend en geeft de niet al te vrolijke liedjes, een broeierige ondertoon. Pearly Gate Music is niet makkelijk, maar weet toch de aandacht vast te houden.

Daarna is het de beurt aan Blitzen Trapper om de inmiddels behoorlijk volgestroomde Melkweg in te pakken en dat doet de band met ogenschijnlijk groot gemak. Onder de bezielde leiding van multi instrumentalist en zanger Eric Early werkt de band zich door een fantastische set heen die de nadruk legt op Destroyer In The Void en Furr. De band heeft geen poespas nodig en ook de communicatie met het publiek is spaarzaam. Maar in het geval van Blitzen Trapper is dat niet erg. Je weet dat het sympathieke gasten zijn, die uitstraling hebben ze ook. Je gaat staan en kijkt en luistert vol bewondering naar een band die ieder nummer met de grootste precisie uitvoert en hun geweldige samenzang zorgt menigmaal voor kippenvel. Ook als Eric Early alleen met akoestische gitaar en mondharmonica onder meer een nieuw nummer ten gehore brengt is de zaal terecht doodstil. Met Blitzen Trapper ga je terug in de tijd naar de jaren 60 en 70 toen bands als Crosby Stills Nash & Young en The Band publieksfavorieten waren.