Genesis – 1970 – 1975 (boxset)
Door op 11 november 2008

Band: Genesis
Album_title: 1970 - 1975 (boxset)
Genre: Pop, Rock
Label: Chrysalis
Release_date_reissue: 11/11/2008
Rating: Vijf sterren (5)
1970 - 1975 (boxset) Genesis
5
5

Genesis 1970–1975 is een zonder twijfel de meest interessante Genesis boxset. Het was de periode waarin de intrigerende artrock van de band in de handen van zanger en songschrijver Peter Gabriel tot volle bloei kwam. De box bevat onder meer de legendarische Genesis albums Selling England By The Pound en The Lamb Lies Down On Broadway.

In de box zit tevens een extra CD met onuitgebrachte opnamen. Alle albums zijn digitaal geremastered en bevatten naast de reguliere versie tevens een extra DVD versie waarop de album in 5.1 geluid te beluisteren zijn. Op die DVD zijn tevens interviews met leden van de band, tv opnamen en zelfs concerten van de band rond de periode van release van de albums te zien.

Het begin

Genesis formeerde in 1967 met zanger Peter Gabriel, bassist Mike Rutherford, toetsenman Tony Banks, gitarist Anthony Philips en drummer Chris Stewart. In eerste instantie maakte de band puur muziek en trad nauwelijks op. Met het evolueren van het spelen van typische jaren zestig pop naar meer progressieve tracks met complexere structuren begon de band meer live te spelen. De toen opvallend populaire popartiest Jonathan King zag de band en trad met ze in contact. Hij gaf ze de opvallende naam Genesis (nadat Gabriel’s Angels toch te corny bleek) en voorzag ze van een platendeal. Onder zijn leiding werd het poppy debuut From Genesis To Revelation opgenomen. Tijdens de opnamen werd drummer Stewart vervangen door John Silver. De strijkers die het album kent werden door King, zonder de band daarin te kennen, toegevoegd.

Trespass

Het tweede album van Genesis was na From Genesis From Revelation een grote stap vooruit voor de band. De band had afstand kunnen nemen van King en bepaalde vanaf dat moment haar eigen richting. Met gitarist Anthony Philips voor de laatste keer in de gelederen en een tijdens de opnamen toetredende Phil Collins op drums. Het album kent lange complexe composities die tussen folk en rock in lagen. De diversiteit aan instrumenten en de intrigerende teksten van Gabriel maakten snel duidelijk dat hier een ambitieuze band bezig was. Hoogtepunt van het album is zonder twijfel de heerlijk bombastische albumafsluiter The Knife.

Nursery Cryme

Met Nursery Cryme kent Genesis de meest legendarische en beste bezetting : Peter gabriel – zang, Tony Banks – toetsen, Mike Rutherford – bas, Steve Hackett – gitaar en Phil Collins – drums. De progressie in componeren maakt vanaf Trespass steeds grote sprongen vooruit. Nursery Cryme blijkt met tracks als The Musical Box en The Return Of the Giant Hogweed een excellent album. Het album bleek tevens de springplank naar de rest van Europa. De liveoptredens daar gegeven kregen geweldige reacties en recensies en de band groeide naar grote populaire status.

Foxtrot

Met het in zeven stukken opgedeelde Supper’s Ready werd ook Foxtrot een zeer succesvol Genesis album. De album afsluiter bleek ook live een klassieker. Met de albumopener Watcher Of The Skies als briljante opener en de eerder genoemde afsluiter blijkt Foxtrot voor de fans nog steeds een van de meest favoriete Genesis albums. Het klassiek getinte Horizons en Get ‘Em Out On Friday zijn andere opvallende albumtracks.

Selling England By The Pound

Op het album Selling England By The Pound kwam alle klasse van de bandleden van Genesis meer dan voorheen samen. De rijke composities, de verhalende teksten en zang van Gabriel en de geweldige muzikale kwaliteiten in de complexe enerverende composities, hadden een meesterwerk tot gevolg. Songs als Dancing With The Moonlight Knight, The Battle Of Epping Forest, I Know What I Like, First Of Fifth en The Cinema Show behoren tot het beste wat Genesis opnam. Selling England By The Pound is een klassieker onder de progressive rock.

The Lamb Lies Down On Broadway

Een tweede meesterwerk werd gemaakt met het conceptalbum The Lamb Lies Down On Broadway. Het was het laatste album met Peter Gabriel, die na de wereldtour die op het album volgde, zeer succesvol solo verder ging. Hoofdrol in het surrealistische verhaal van het album is weggelegd voor de Puerto Ricaanse Rael die op jonge leeftijd veroordeeld zijn leven in het ondergrondse New York doorbrengt. Daar komt hij de meest vreemde personen en wezens tegen tijdens zijn zoektocht naar zijn broer John. Het verhaal is zowel politiek als persoonlijk. De excellente composities sluiten naadloos aan bij het door Gabriel vertelde verhaal. Tijdens de tour die op het album volgde werden de zeer opvallende kostuums die Gabriel droeg een ware hype onder het publiek.

Extra tracks 1970 – 1975

Op een in de box speciaal toegevoegde CD zijn een zevental uitzonderlijk, vaak niet eerder uitgebrachte opnamen te horen. Naast twee b kantjes zijn dat drie songs uit BBC sessies die de band deed en de niet eerder uitgebrachte Genesis soundtrack voor de film Genesis Plays Jackson. Op de DVD van deze extra CD is zelfs een VH1 documentaire te vinden waarop de bandleden spreken over de boxset.

Meer compleet dan deze boxset krijg je deze Genesis albums niet. De voorbeeldige uitgave bevat tevens een 48 pagina tellend boekwerk met veel niet eerder gepubliceerde foto’s.