Garrick Rawlings – Garrick Rawlings
Door op 15 november 2018

Artiest: Garrick Rawlings
Album_title: Garrick Rawlings
Genre: singer-songwriter, folk
Release_date: 11/16/2018
Label: Pelloponese Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Garrick Rawlings Garrick Rawlings
3.5
3.5

In tegenstelling tot wat je zou vermoeden van zo’n titelloos werkstuk is dit geenszins een debuut. Garrick Rawlings verzamelde al eerder een collectie songs op Dollars To Dust met onder meer een fraai duet met Ramblin’ Jack Elliott. Voordien is hij tijdens talloze omzwervingen actief als gitarist, hij groeit op in Sturgis, Michigan Detroit waar hij met energieke rock wordt geconfronteerd, speelt blues in Chicago en evolueert in LA van rock naar folk.

Rawlings trekt als roadmanger op met Rambin’ Jack Elliott en verzorgt niet zelden het voorprogramma van de legendarische cowboy troubadour. Zo komt hij in het zuidwesten van de VS in contact met Dave Alvin en Rick Shea. Shea, zelf een begenadigd singer-songwriter en gitarist verzorgt de productie en stelt de studioband samen. Op een uitgebreid snarenarsenaal vult hij het gitaarwerk van Garrick aan en in zowat de helft van de nummers is er een ritmesectie subtiel actief.

De gebeurtenissen tijdens talloze omzwervingen komen uitgebreid aan bod in de verhalen die Rawlings met ietwat beverig stemtimbre vertelt, meestal met harmonische vocale ondersteuning van Jaimi Lyn Shuey. No Tengo Pallabras( I Have No Words) pendelt met een met Perla Batalla (Leonard Cohen) gedeelde Spaanstalige passage even aan de overkant van de Rio Grande. Light of Marfa speelt zich eveneens af in het grensgebied in Texas en roept herinneringen op aan Tom Russell.

Bij de twee covers, het van Grateful Dead afkomstige Friend of the Devil horen we naast fijne fingerpickung de stem van Paul Marshall. De basman van I See Hawks In LA is Rawlings duetpartner in Townes Van Zandt’s Poncho & Lefty, de stemmige accordeon wordt liefdevol door Skip Edwards bepoteld. Zonder uitzondering getalenteerde good folks , het songwerk van Rawlings verdient dat. Niet alleen in haarscherpe observaties als Lincoln Penny het geheel akoestische Eye of a Thief of de prachtige ballade Whisky, Cryin, Pain… toont Rawlings aan dat hij in het clubje van troubadours uit de betere songsmidse thuishoort.   

Tracklisting Garrick Rawlings:

 1. I Want to Run Away
 2. No Tengo Palabras (I Have No Words)
 3. Lights of Marfa
 4. Lost in Time
 5. Lincoln Penny
 6. Friend of the Devli
 7. Eye of a Thief
 8. Don’t Care What You Say
 9. Whiskey, Cryin’, Pain…
 10. Million Mile
 11. Poncho & Lefty