×

Interview

11 februari 2013

Frank Boeijen mixt oud en nieuw werk in nieuwe theatertour

Geschreven door: Robert Schuurman

Label: Coast to Coast

Zijn nieuwe album Liefde & Moed is onlangs verschenen en nestelde zich meteen moeiteloos in de Nederlandse Album Top 10. Op 13 februari begint zijn nieuwe theatertour in Barneveld. Frank Boeijen staat al jaren op eenzame hoogte in de categorie Nederlandstalige singer-songwriters en op zijn dertigste! album (verzamelaars en live-albums meegerekend) bewijst hij wederom zijn grote klasse. Written In Music sprak de goedgehumeurde zanger over Liefde & Moed en de aanstaande theatertour.

Frank Boeijen (foto3)

WiM: Liefde & Moed is de fraaie opvolger van het prachtige, in boekvorm uitgegeven, Genade.  Ik begreep dat je erover gedacht hebt om ook het nieuwe album in boekvorm uit te brengen.  Waarom is uiteindelijk toch voor een ‘gewone’  cd-versie gekozen?

Het had wel gekund maar ik vond het nu beter om de gewone cd-vorm te hanteren, wel weer met een mooi boekje met geweldige foto’s van Károly Effenberger, alleen in een wat kleiner formaat. Dat past ook eenvoudiger in ieders cd-kast, om ook een belangrijk praktisch aspect te noemen. Genade kende ook een geheel andere aanpak. Daarbij lag de focus vooral op het combineren en afstemmen van de (zwart-wit)fotografie, de teksten en de muziek, waarbij op Liefde & Moed vooral de liedjes zelf centraal staan.

WiM: Kun je iets vertellen over het opnameproces van Liefde & Moed?

Vragen Wonen Overal is eigenlijk één van de eerste nummers die we opnamen. Het album begint er ook mee. We speelden dit nummer al tijdens de afgelopen tour. Het is de muzikale bewerking van een tekst die al in het boek Genade stond. Vervulling, een mooi gedicht van Gerrit Achterberg , hebben we ook al vrij vroeg in het traject gespeeld en opgenomen. Eigenlijk kun je het nieuwe album zien als een, goed bij elkaar passende, verzameling liedjes die zich in het afgelopen jaar heeft gevormd. We spelen natuurlijk heel veel en van veel (nieuwe) nummers bestaan meerdere (live opgenomen) versies, waarop we uiteindelijk onze keuzes baseren voor de albumversies.

WiM: Tijdens de vorige tour speelden jullie ook al andere nieuwe nummers die nu niet op Liefde & Moed Staan, waaronder Een Vermoeden Van Licht, Ze Loopt Met Me Mee en BoodschapVan Holland? Waarom staan deze nummers niet op het album?

Ik vind tien nummers wel een mooi aantal voor een plaat. Dat doet mij denken aan de tijd van de LP, met een A en een B-kant. Ik vind het met de huidige nummerkeuze echt een heel mooi geheel. Ik probeer altijd nummers met dezelfde sfeer te selecteren en dan is het logisch dat er helaas ook goede, maar minder passende nummers zullen afvallen.

WiM: Kun je Genade en Liefde & Moed, zeker als je naar de sfeer kijkt, zien als een soort muzikaal tweeluik?

Ik weet het niet. Ik heb tijdens het maken van Liefde & Moed niet meer naar Genade geluisterd. Ik luister sowieso bijna niet naar mijn eigen albums, alleen wanneer we gaan touren en we (oude) nummers uitzoeken die bij de nummers van een nieuw album passen, pak ik de oude platen erbij. We hebben tijdens de tour bij Genade, bij hoge uitzondering, voor de pauze het gehele album integraal gespeeld, met de foto’s van Károly, als bijpassende achtergrondbeelden. Het vormde namelijk een mooi geheel. Liefde & Moed is anders van opzet. Dit zijn meer opzichzelfstaande liedjes.

WiM: Over deze nieuwe liedjes gesproken,  De Ogen Van Haar Moeder behoort zonder twijfel tot één van de beste nummers uit je repertoire.

Dankjewel! Het beschrijft de ontmoeting met een oude geliefde en de gevoelens die dan weer opkomen.

WiM: De oude liefde staat ook centraal in het Ze Keer Naar Het Landschap en Een Zee Van Tijd. Hoe kijk je tegen deze liefde aan?

Ook die oude liefde gaat gewoon door. Althans, zo ervaar ik dat . Zeker als je een lange tijd met iemand samen bent geweest, is het in mijn ogen haast onmogelijk dat die liefde niet aanwezig blijft. Behalve wanneer er iets verschrikkelijks gebeurd is natuurlijk. Al kan dat voor iedereen anders zijn natuurlijk.

WiM: Een ander prachtig nummer op Liefde & Moed is Overal Bleef Er Iets Achter.  Het mooie aan de tekst van het nummer vind ik dat je heel duidelijk maar subtiel de mogelijkheden van iets achterlaten beschrijft. Van materiële zaken (boek, hoed) via immateriële zaken (naam, afscheid, lied) naar helemaal niets.  Op het moment dat je zoiets bedenkt, heb je dan niet iets van:  Yes, wat een geweldige vondst!?

Ik vond dat inderdaad wel een mooie gedachte, van ‘iets’ ga je naar ‘niets’ en dat niets blijkt dan vervolgens  in de ‘ conclusie’ volmaakt te zijn.

frank boeijen 12(groot)

WiM: In hoeverre lees je jouw oude teksten terug en gebruik je deze als inspiratiebron voor nieuw werk? Ik vraag het omdat ik bijvoorbeeld in Helpende Hand In Dromen hoor ‘ En ik weet zeker. Niet iedereen is de weg kwijt’, daar waar je vroeger in Kronenburg Park nog zong ‘ En vraag niet naar de weg want iedereen is de weg kwijt’. Ook zing je in Vragen Wonen Overal ‘ En ik  wou dat het waar was. Dat het waar was.’ Je zou dat kunnen zien als een positieve variant op de tekst in Zeg Me Dat Het Niet Zo Is, waar je juist wil dat het niet waar is.

Dat heb je goed opgemerkt. Ik vind het leuk om soms te verwijzen naar oude nummers. Dat zijn van die kleine geintjes. Soms gebeurt dat zelfs onbewust maar in het eerste geval was dit inderdaad heel bewust gedaan, die laatste wellicht onbewust.

WiM: Je hebt met Ton Snijders, Martin de Wagter, Charles Nagtzaam en Rens van der Zalm een goed ingespeelde band. Dat heeft natuurlijk het voordeel dat je ook groeit als groep.

Ja, de band zit heel goed in elkaar, het is een hecht gezelschap. Rens is er vorig jaar weer bijgekomen en daar ben ik erg blij mee.  Het geeft ook flexibiliteit en veel mogelijkheden. Zeker ook in het maken van keuzes. Niet alleen de keuze welke oude nummers we weer gaan spelen maar ook hoe we deze nummers zullen gaan spelen.

WiM: De komende theatertour start woensdag 13 februari. Gaan jullie, net als bij de Genade-tour, weer het complete album live spelen?

Nee, dit keer kiezen we meer voor een mooie mix van oud en nieuw werk. Ik vind het altijd leuk om oude nummers uit te zoeken die goed bij de nieuwe songs passen. En dan ook vaak nummers die we al heel lang niet gespeeld hebben.  Zo zijn we nu bijvoorbeeld De Koorddanser, Nijmegen Bij Zonsondergang, Kaap De Goede Hoop, Vaderland, Alles Wat Ik Had en Kamer Voor Twee aan het repeteren voor de komende concerten. Dat is leuk hoor. We hebben ook een eigen oefenruimte waar we ons voorbereiden op de tour.

WiM: Omdat muziek je zo in het bloed zit, luister je ongetwijfeld ook altijd naar muziek. Waar luister je de laatste tijd bijvoorbeeld naar?

Ik luister graag naar Radio 4. Daarnaast vind ik Portugese fado-muziek erg mooi maar ook Van Morrison, Franse muziek, uit Scandinavië komt ook veel talent waar ik graag naar luister, nieuwe bands die het oude soul-gevoel weer oproepen, te veel om op te noemen eigenlijk, zolang het maar uit het hart komt.

WiM: En als je kijkt naar het genre Nederlandstalige (pop)muziek? Zijn er anderen in dit genre waar je zelf graag naar luistert?

Ik vergeet hem vaak te noemen maar ik vind dat Huub van der Lubbe van De Dijk uitstekende teksten kan schrijven. Ook zijn werk met Concordia vind ik erg mooi.

WiM: Tot slot, wat zijn je drie favoriete albums allertijden?

Dat is lastig, ik vind zo veel mooi! Maar als ik moet kiezen in ieder geval Deja Vu van Crosby, Stills, Nash & Young, die plaat zit zo goed in elkaar. Daarnaast Modern Times van Bob Dylan en verzameld werk van Jaques Brel.

Klik hier voor de concertagenda van Frank Boeijen.

Alle foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door Károly Effenberger