Frank Boeijen – Genade
Door op 22 maart 2011

Artiest: Frank Boeijen
Album_title: Genade
Genre: Pop
Label: Witsand Uitgevers
Release_date_reissue: 01/17/2011
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2881379
Genade Frank Boeijen
4
4

Na zijn absolute meesterwerk As (2006) en het prachtige Camera (2009) handhaaft Frank Boeijen zich met zijn nieuwe album Genade moeiteloos aan de top van de Nederlandstalige popmuziek. Uitgegeven in boekvorm en voorzien van schitterende zwart-wit foto’s van Károly Effenberger, staat Genade in het teken van Frank’s zoektocht naar zijn wortels. ‘In de landschappen van de Lage Landen herkent hij de beelden die zijn leven en werk bepaald hebben. De begeleidende foto’s in het boek brengen de plekken, steden en landschappen waar de muziek van Frank Boeijen is ontstaan tot leven’, aldus de tekst op de achterkant van het fraaie boek.

Toch is het vooral de muziek die boekdelen spreekt. ‘Muziek is niet zichtbaar. Het geheim van muziek is juist dat ze persoonlijke beelden oproept bij de luisteraar’, schrijft Frank zelf in zijn inleidende tekst in het boek. Daarin schuilt ook meteen de grote kracht van de muziek en vooral de teksten van Frank Boeijen. Hij weet, de laatste jaren steeds subtieler doch krachtiger, met minimale begeleiding maximale beleving te bewerkstelligen en dat is buitengewoon knap. Daarbij gaan de credits voor Genade uiteraard ook naar de uitstekende band, bestaande uit Martin De Wagter (drums, percussie), Charles Nagtzaam (basgitaar, elektrisch gitaar) en de multi-instrumentalisten Rens van der Zalm en Ton Snijders.

Genade opent met Schoonheid Om De Hoek, waarin Frank aangeeft dat je niet ver hoeft te reizen om mooie dingen te zien, in deze tekst staat ongetwijfeld de omgeving van Nijmegen centraal. Het fraaie intro nodigt meteen uit om het album met volle aandacht te luisteren en de rust hiervoor te vinden. Het prachtige Reis Naar De Vrijheid kun je bijna duiden als een spiritueel leerproces, waarbij de zin ‘Jij blijft voor altijd’ en de tekst ‘Ik heb zoveel. Ik heb eigenlijk alles. Maar je moet het zien. Je moet het voelen’, duidelijke signalen van bewustwording zijn.

Frank reist in zijn teksten veel door heden, verleden en toekomst. Zo ook op het speciaal voor het Vierdaagseprogramma van Fons de Poel geschreven nummer Verdwenen Stad, een mooie ode aan Nijmegen, dat door de oorlog dan wel ‘verdwenen’ is, maar nooit uit het oog verloren is. De Tabakswinkel is vrij vertaald naar een gedicht van Portugese schrijver Fernando Pessoa, met als thema ‘niets gaat zomaar voorbij’ en kent de prachtige zin ‘gaat het verleden in rook op als in een mistige droom’. In Als Ik Geen Geheugen Had, dat alleen voor de titel al de originaliteitsprijs in ontvangst mag nemen, dagdroomt Frank over een leven zonder geheugen en dus zonder verleden. Het is één van de vele hoogtepunten op Genade.

Voorjaar In Valencia is even meeslepend als melancholisch maar het pronkstuk is toch wel het titelnummer Genade. Met de tekst van dichter Rense Sinkgraven als uitgangspunt, weten Frank en Ton dit indrukwekkende gedicht ook muzikaal de juiste balans en diepgang mee te geven. In Het Geluid Van Een Andere Tijd worden herinneringen opgeroepen aan zijn muzikale held Bob Dylan, ‘Ik luister naar zijn stem, muziek van lang geleden’, om vervolgens weer vooruit te kijken in Deze Dag Is De Toekomst.

Met Stadsgezichten wordt de (tijd)reis op gepaste wijze afgesloten. ‘Het lawaai van de inspiratie en niet de stilte van het landschap’ en ‘al die gezichten onderweg’, lijken eigenlijk haaks te staan op de rustiek en de weemoed van de eerder beschreven landschappen en steden. Maar met de rust die Frank Boeijen op dit album uitstraalt, gaat hij niet meer mee in de hectiek van de waan van de dag en blijft hij goed bij zichzelf. Of dat in het dagelijks leven ook lukt, weet ik niet maar op Genade is juist die rust zijn grote kracht.

Tracklisting Genade:

  1. Schoonheid Om De Hoek
  2. Reis Naar De Vrijheid
  3. Verdwenen Stad
  4. De Tabakswinkel
  5. Als Ik Geen Geheugen Had
  6. Voorjaar In Valencia
  7. Genade
  8. Het Geluid Van Een Andere Tijd
  9. Deze Dag Is De Toekomst
  10. Stadsgezichten