Flo Morrissey – Tomorrow Will Be Beautiful
Door op 02 augustus 2015

Artiest: Flo Morrissey
Album_title: Tomorrow Will Be Beautiful
Genre: Folkpop, Singer-songwriter
Release_date: 06/26/2015
Label: Glassnote Records
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3416686
Tomorrow Will Be Beautiful Flo Morrissey
3
3

Als ragfijn kristal ontpopt zich de stem van Flo Morrissey op haar debuutalbum. Het openingsnummer draagt klanken in zich die je het idee kunnen geven dat je luistert naar een album uit de jaren Zeventig, de hoogtijdagen van de folk. Er is tegelijk iets onmiskenbaar van nu in haar zanglijnen en de gebruikte instrumentatie en productie dat je doet beseffen dat je niet luistert naar een verloren gewaande schat uit het bloementijdperk. De hoes in alle roze bloemenpracht zet je zomaar op het verkeerde been.

Zeker als het tweede nummer begint en er zich parallellen met de muziek van Birdy, Adele, Duffy en Lykke Li aandienen, hoor je dat Flo een jonge vrouw anno 2015 is. Net 20 geworden en opgevoed met Devandra Banhart en Nick Drake als muzikale bouwstenen, is het niet vreemd dat folkinvloeden beduidend meer dan bij de andere dames aanwezig zijn. Haar stem kristal gelijk, ijl zo nu en dan, zeker als ze bewust de hoogte kiest, onderscheidt haar eveneens van de andere zangeressen.

De keuzes in de productie, met strijkers en achtergrondkoortjes op de achtergrond laten de overeenkomsten nog even doorschemeren. Er bestaat niet zoiets als Engelse zuchtmeisjes, maar de treurnis over teloor gegane liefde of liefde die klaar staat om teloor te gaan, wordt door een steeds groter wordende schare aan dames bezongen. Het is echter de sprankel in de stem van Flo Morrissey die haar onderscheidt. Die sprankel en variatie kan mensen echter ook irriteren doordat Flo plots wendingen in haar zanglijnen brengt die soms ongemakkelijk voelen.

Er is variatie in haar stem, variatie in de opbouw van de liedjes. Dat zeker. De spanningsboog spreidt zich, zo lijkt het, slechts over een beperkte thematiek uit. De vraag is of Flo daarmee boeiend blijft als ze een reeks van albums maakt. Als eersteling mag dit album er zeker zijn. Het is Flo van harte gegund dat ze de mogelijkheden van haar stem en wellicht ook van haar schrijverscapaciteiten nog verder leert benutten. Wellicht een poosje optrekken met de man met wie ze haar naam deelt? Desalniettemin, dit is een aardige start voor deze jonge zangeres.

Tracklisting Tomorrow Will Be Beautiful:

  1. Show Me
  2. Pages Of Gold
  3. If You Can’t Love This All Goes Away
  4. Betrayed
  5. Sleeplessly Dreaming
  6. I Only Like His Hat, Not Him
  7. Wildflower
  8. Why
  9. Woman Of Secret Gold
  10. Tomorrow Will Be Beautiful