Fijne extra’s op deluxe versie van Fleetwood Mac’s Rumours
Door op 28 januari 2013

Band: Fleetwood Mac
Album_title: Rumours (3CD deluxe edition)
Genre: Rock, Pop
Label: Warner Music

Zoals reeds eerder vermeld ligt er momenteel een nieuwe, uitgebreide versie van het legendarische album Rumours van het Brits/Amerikaanse Fleetwood Mac in de winkels. Vooral de 3CD versie is een absolute aanbeveling.

Rumours, ontstaan in een periode van relatie-ellende tussen de koppels Lindsey Buckingham en Stevie Nicks en John en Christine McVie, maakte van de band een wereldwijd fenomeen. Het verwerken van de persoonlijke problemen werden briljant in muziek omgezet. De ene na de andere track werd van het album getrokken en allen werden grote wereldhits. Met Go Your Own Way, Dreams, Don’t Stop en You Make Loving Fun als echte klassiekers. Van het album, dat als een van de meest complete popalbums uit de geschiedenis gezien kan worden, werden 45 miljoen (!!!) exemplaren verkocht.

De 3CD versie die nu van het album uit is biedt naast het officiële album in een geremasterde versie, een CD met 12 niet eerder uitgebrachte unreleased live opnamen van de band’s 1977 Rumours tour en bevat performances van concerten in Oklahoma City, Tulsa, Nashville en Columbia, S.C. Naast songs van Rumours zoals The Chain, Oh Daddy en Songbird zijn op het live album ook World Turning en classic Rhiannon, beide tracks afkomstig van het in 1975 uitgebrachte gelijknamige album van Fleetwood Mac (het album dus waar Rumours op volgde). Het blijft opvallend hoe hecht en overtuigend de band tijdens de tour klonk, vooral in de wetenschap van alle persoonlijke en relatieproblemen. Muziek en succes overwint dan toch alle ellende?

De derde CD is gevuld met demoversies en outtakes van songs voor Rumours en dat is een ware schatkist. In totaal werden er 16 onuitgebrachte tracks geselecteerd waaronder vroege versies van Go Your Own Way, I Don t Want To Know en de zeer populaire b-kant Silver Springs. Ook zijn er onder meer demo opnamen te vinden waaronder die van de niet op het album te vinden en ook niet als b-kant verschenen Planets of the Universe en een mooie instrumentale versie van Never Going Back Again. Meest verrassend is het door Christine McVie gezongen Keep Me There, een eerste versie van wat later The Chain zou worden.

Tracklisting Rumours (3CD deluxe):

CD1 (Original album remastered):

 1. Second Hand News
 2. Dreams
 3. Never Going Back Again
 4. Don’t Stop
 5. Go Your Own Way
 6. Songbird
 7. The Chain
 8. You Make Loving Fun
 9. I Don’t Want To Know
 10. Oh Daddy
 11. Gold Dust Woman
 12. Silver Springs

CD2 (Live Rumours tour 1977):

 1. Intro
 2. Monday Morning
 3. Dreams
 4. Don’t Stop
 5. The Chain
 6. Oh Daddy
 7. Rhiannon
 8. Never Going Back Again
 9. Gold Dust Woman
 10. World Turning
 11. Go Your Own Way
 12. Songbird

CD3 (De early takes, demo’s en outtakes):

 1. Second Hand News (Early Take)
 2. Dreams (Take 2)
 3. Never Going Back Again (Acoustic Duet)
 4. Go Your Own Way (Early Take)
 5. Songbird (Demo)
 6. Songbird (Instrumental, Take 10)
 7. I Don’t Want To Know (Early Take)
 8. Keep Me There (Instrumental)
 9. The Chain (Demo)
 10. Keep Me There (With Vocal)
 11. Gold Dust Woman (Early Take)
 12. Oh Daddy (Early Take)
 13. Silver Springs (Early Take)
 14. Planets Of The Universe (Demo)
 15. Doesn’t Anything Last (Early Take)
 16. Never Going Back Again (Instrumental)