Field Division – Dark Matter Dreams
Door op 30 juni 2018

Band: Field Division
Album_title: Dark Matter Dreams
Genre: indie, folk, pop
Release_date: 06/22/2018
Label: Bella Unioin
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3800339
Dark Matter Dreams Field Division
4
4

De tweede plaat van Field Division uit Des Moines, was geen gemakkelijke bevalling. Na een valse start waarbij de helft van het opnamebudget verloren ging, allerlei tegenslagen en een leven on the road verscheen onlangs dan toch Dark Matter Dreams. Het is een doorleefde maar ook opvallend stijlvolle plaat geworden. Eentje die een minder kitscherige hoes had verdiend, maar dat terzijde.

De songs van Evelyn Taylor en Nicholas Frampton – die beiden zingen – hebben veel te bieden. Er zit avontuur in de muziek die regelmatig fijne oude Westcoast / Laurel Canyon-sferen oproept maar ook seventies Fleetwood Mac en – recenter – Midlake in herinnering brengt. Verzorgde, gitaargedreven en meerstemmige songs als River In Reverse en Farthest Moon zijn meer dan welkom en dat geldt nog sterker voor Big Sur, Golden Hour, een onontkoombare track die dankzij de krachtige akoestische gitaar rechtstreeks van een oud folkfestival lijkt te komen. De strijkers maken het helemaal af.

De veranderde sociale en politieke situatie in de VS stemde de band verre van vrolijk en dit is hoorbaar in veel songs; het leven is al niet gemakkelijk en dan lijkt de buitenwereld ook nog eens een stuk donkerder te worden. ‘What’s the world coming to?’, horen we aan het begin van het ruim zeven minuten klokkende This Is How Your Love Destroys Me, de atmosferische afsluiter vol dramatiek.

Ook elders weet de Field Division de aandacht vast te houden zij het op iets andere wijze: Lately is één en al seventies qua sfeer maar het zijn fijne details als hand claps en diepe bas die de track zijn eigen signatuur geven. Het uptempo Stay is zelfs vrij poppy al is de gitaar stiekem lekker vuig. Lay Cursed is een warmbloedig luisteravontuur dat je uiteenlopende sferen en associaties onderdompelt; knappe compositie.

Zo blijkt maar weer dat tegenslag iets moois niet in de weg hoeft te staan, want Field Division is uiteindelijk met een prachtplaat uit een turbulente periode gekomen. Een plaat die het verdient een van de soundtracks van deze zomer te worden.

Tracklisting Dark Matter Dreams:

 1. Rivers In Reverse
 2. Big Sur, Golden Hour
 3. Farthest Moon
 4. Lately
 5. Innisfree (Lets Be The Peace Now)
 6. Siddharta
 7. Stay
 8. Lay Cursed
 9. It’s Gonna Be Alright
 10. Dark Matter Dreams
 11. This Is How Your Love Destroys Me