Felix Van Cleeff – Into The Dark
Door op 11 april 2013

Artiest: Felix van Cleeff
Album_title: Into The Dark
Genre: Singer-songwriter
Release_date: 12/20/2012
Label: Eigen beheer
Rating: Drie sterren (3)
Into The Dark Felix van Cleeff
3
3

Paul Simon Songbook uit 1965, Jeff en Tim Buckley, Leonard Cohen, Nick Drake…

Het lijstje met vergelijkingen kan eindeloos zijn, maar dat doet Felix van Cleeff niet helemaal recht. De singer/songwriter, die zichzelf begeleidt op piano en gitaar, heeft vast naar alle hierboven genoemde grootheden geluisterd, maar op zijn debuut, de ‘mini’ Into The Dark (25 minuutjes, zes nummers) maakt hij die zo universele stijl toch grotendeels tot de zijne. Anders gezegd: Felix Van Cleeff maakt muziek van nu, maar bewijst zijn klassiekers te kennen.

In Slow Down neemt Mark Lotterman (ook al zo’n geweldige singer-songwriter uit Rotterdam) plaats achter de piano en speelt Auke Triesschijn altviool. Ook Tamara Woestenburg, al even Rotterdams, is te horen, in de backing vocals van Hells Angels en Lord Lord Lord. De combinatie van haar stem –okee, toch een vergelijking dan- met die van Felix van Cleeff doet erg denken aan de samenzang tussen Cohen en Jennifer Warnes (toen nog Warren) op bijvoorbeeld een nummer als Seems So Long Ago, Nancy.

Well the last time we met
I was sure to see you naked
How disappointed I was
You just made me pay your drinks

Natuurlijk, dit nummer, Out Of My Mind, is zowel qua stemming als instrumentatie en toonzetting meer dan schatplichtig aan Leonard Cohen, maar Van Cleeff kan het zich permitteren.

Afgelopen jaar speelde Van Cleeff vooral in New York, de komende tijd is hij vaker in Nederland te zien. Tijdens de live-optredens wisselt hij het verstilde werk met mooie melodien dat zijn plaat kenmerkt af met songs die ook muzikaal wat rauwer en harder zijn. Op deze plaat is ook venijn te horen, maar dat zit in de teksten.

Dat Van Cleeff debuteert met een mini-album is op zich niet vreemd, ware het niet dat hij in 2011 al twee nummers aanbood als gratis download via zijn site, Come What May en Alice. Die zouden uitstekend hebben gepast bij deze zes. Hooguit kan Van Cleeff opmerken dat ze wat voller geïnstrumenteerd zijn.

Felix van Cleeff lijkt er niet de man naar ‘catchy’ hitmateriaal te willen schrijven, toch blijft de opener van zijn plaat, Lord, Lord, Lord ( ook samen met Woestenburg gezongen) snel hangen. Pik dan ook meteen de heerlijk vervreemdende tekst maar mee:

So I came to a door
I said door oh door,
won’t you open for me
The door said I ain’t nothing but a tree
You can climb me
But you fall inevitably

Op 20 april levert Felix van Cleeff zijn bijdrage aan Record Store Day. Hij is dan gratis en voor niets te zien bij Velvet Music in Amsterdam (Rozengracht 40) om 11.00 uur en Velvet Music in Delft (Voldersgracht 3) om 13.00 uur.
Op zijn site, waarop het hele album overigens gratis is te downloaden, staan ook de nog komende shows vermeld.

http://felixvancleeff.bandcamp.com