Fear of Men – Loom
Door op 13 oktober 2014

Band: Fear of Men
Album_title: Loom
Genre: Indie / Pop, Indie
Release_date: 10/21/2014
Label: Kanine Records
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3288477
Loom Fear of Men
3
3

De debuutplaat van zweefpopkwartet Fear of Men lijkt na een eerste luisterbeurt niet bijster interessant. Dat beeld wordt later enigzins bijgesteld. Loom staat vol serene en melancholieke indiepop songs die wel proberen te raken, maar daar slechts gedeeltelijk in slagen.

De tracks zijn gelaagd met langgerekte, eenvoudige gitaararrangementen, solide basbegeleiding en ritmisch interessant drumwerk. De stem van zangeres en voormalig kunststudente  Jessica Weiss kabbelt lekker voort over de nummers, maar kent geen uitschieters of experimenten. Dat is jammer, als luisteraar zou je het haar graag een poging horen wagen.

 Tekstueel gezien leunt het album naar de donkere kant van het leven. Hoewel de muziek licht, zweverig en vrolijk klinkt, zit de woorden van Weiss vol melancholie, verwijzingen naar alles omsluitend water en eeuwige duisternis.

 In het nummer Tephra zingt Weiss:

 I sink like a stone, with all your weight up on me, weight up on me,
Your eyes in the ground will leave a stain upon me, stain upon me,
Cause I’m nothing like you (ooh), cause I’m nothing like you.

Opvallende uitschieters op het album zijn de nummers America, Luna en Descent. Hoewel het album een bijzonder uniform (en daardoor soms weinig verrassend) geheel vormt, zijn dit de pareltjes.

Misschien is het de kunstopleiding van de zangeres die de diepe zielenroerselen in haar heeft beroerd, misschien is het haar persoonlijke geschiedenis. Hoe dank ook, haar teksten weten te fascineren. En dat is dan ook het grootste pluspunt van Loom: ondanks een vrij onopvallend album weten de teksten de luisteraar toch gekluisterd te houden. Verder is dit een plaat die fijn op de achtergrond van een borrelavondje kan worden gedraaid.

De beste wijze om deze recensie te eindigen? Met Weiss haar eigen woorden in Descent:

I’m afraid to hurt myself,
One more time where I am at,
Body and all the things are just for pain,
When at surface you sheltered me,
But in time I love it,
‘Cause I am you,
‘Cause I am you.

Track listing Loom:

 1. Alta
 2. Waterfall
 3. Green Sea
 4. Vitrine
 5. Tephra
 6. America
 7. Seer
 8. Luna
 9. Descent
 10. Inside
 11. Atla