Eurythmics – Be Yourself Tonight (vinyl reissue)
Door op 14 december 2018

Band: Eurythmics
Album_title: Be Yourself Tonight (vinyl reissue)
Genre: Pop
Release_date: 04/29/1985
Label: RCA
Release_date_reissue: 07/05/2018
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3748970
Be Yourself Tonight (vinyl reissue) Eurythmics
4.5
4.5

Met hun vierde album maakten Dave Stewart en Annie Lennox de grote stap van elektronisch gedreven naar live instrumenten. En de manier waarop ze dat deden dwong veel respect af. Namelijk met verschrikkelijk slimme popsongs. Van synthipopduo groeide Eurythmics op Be Yourself Tonight door naar sprankelende popband.

Be Yourself Tonight werd grotendeels opgenomen in Parijs maar ook Detroit en Los Angeles werden aangedaan. In Los Angeles trokken Stewart en Lennox The Heartbreakers (van Tom Petty) aan om mee te werken. Wat ondermeer resulterende in het spetterende Sisters Are Doin’ It For Themselves. En dat de wereld aan hun voeten lag betekende ook dat ze oude soulhelden Stevie Wonder op mondharmonica in There Must Be An Angel (Playing With My Heart) en Aretha Franklin in bepalende duo-vocalen aan boord kregen.

Tussen Touch en Be Yourself Tonight zit maar anderhalf jaar maar de muzikale stap is veel groter. Lennox en Stewart hebben de pop, rock en soul omarmd en vooral Lennox vaart daar wel bij. Haar stem klinkt weer beter en dieper dan op de voorgaande albums. Stewart doet een geweldige job als producer en haalt echt alles uit de songs die ze geschreven hebben. Met het lekker stevig rockende Would I Lie To You als albumaankondiger, een paar weken voor de release van het album. Het wordt een gigantische wereldhit die ook in de Amerikaanse top 5 belandt.

Met de daarop volgende singles There Must Be An Angel (Playing With My Heart) (met Stevie Wonder dus) en It’s Alright (Baby’s Coming Back) worden al net zo grote hits gescoord. Tussendoor maakt de band met het uitermate energieke, met Queen of Soul Aretha Franklin opgenomen, Sisters Are Doin’It For Themselves nog even een fijn feministisch statement dat tijdloos bleek. Verrassend genoeg was Aretha Franklin tweede keus. Zij werd de duo-vocalist nadat eerste keus Tina Turner geen tijd vrij kon maken. Hoe goed kunnen ‘tweede keuzes’ zijn?

De rest van het album laat een energieke Eurythmics horen. Natuurlijk zijn de electronic elementen die de band voorheen zo kenmerkten niet geheel verdwenen maar Eurythmics vindt op Be Yourself Tonight zichzelf opnieuw uit en op een heel knappe manier. En dat ze onderhand weten hoe ze een hit kunnen schrijven wordt eens te meer duidelijk. Maar juist ook songs als Here Comes That Sinking Feeling, Conditioned Soul, Adrian (met Elvis Costello) en de bijzonder fraaie en lekker rockende albumafsluiter Better To Have Lost In Love (Than Never To Have Loved At All) bewijzen dat Stewart en Lennox in de bloei van hun muzikale ontwikkeling zitten.

Tracklisting Be Yourself Tonight (vinyl reissue):

Side A:

  1. Would I Lie To You
  2. There Must Be An Angel (Playing With My Heart)
  3. I Like It Like A Ball and Chain
  4. Sisters Are Doin’It For Themselves
  5. Conditioned Soul

Side B:

  1. Adrian
  2. It’s Alright (Baby’s Coming Back)
  3. Here Comes That Sinking Feeling
  4. Better To Have Lost In Love (Than Never To Have Loved At All)