Etten – Lappuggla
Door op 17 januari 2013

Band: Etten
Album_title: Lappuggla
Genre: indie, pop, alternative
Release_date: 01/07/2013
Label: Inner Ear
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3156073
Lappuggla Etten
4
4

Lappuggla, het nieuwe album van Etten, is geen alledaagse release: ten eerste is de cd prachtig verpakt, in een hardkartonnen boekwerk vol fijne tekeningen en schilderijen met teksten in een ragfijne, unieke lettering. En dat in deze tijden van vluchtige muziekbeleving. Etten (echte naam Eleni Tzavara) komt bovendien uit Griekenland, een land dat altijd open staat voor eigenzinnige muziek maar zelf niet zo gek veel exporteert op dat vlak. En dan is er de muziek: een fraaie mix van akoestica en elektronica met een rol voor harp, dulcimer (waaronder zelfgebouwde exemplaren) en hang drums.

De titel van de plaat is ontleend aan een Noord-Europese uilensoort. Lappuggla staat voor wijsheid, hij beziet de wereld van boven en zit vol verhalen over de natuur. Deze thematiek komt overal terug op dit opvallende album, dat qua sfeer inderdaad dicht bij de natuur staat. Titels als Fox en Four Legs zijn wat dat betreft veelzeggend. Eerstgenoemde ontwikkelt zich na een prachtige percussieve opening tot een bijna-dance track en Four Legs is een typische mix van akoestische instrumenten en elektronica (“Show them your teeth!”).

Hoewel Lappuggla mede door het ontbreken van memorabele melodieën niet direct aanwijsbare klassiekers in de dop herbergt, is het een album dat blijft uitnodigen tot luisteren; het artwork, de sfeer, de thematiek en de unieke instrumentatie leveren een mooi soort ‘totaal-ervaring’ op. Chant, een van de hoogtepunten, combineert antieke zang en instrumentatie met een noeste, elektronische baslijn. Het werkt wonderwel.

Een aantal malen doet Etten aan Kate Bush denken, zij wist in de jaren tachtig een soortgelijke mystieke sfeer op te roepen door elektronica en klassieke instrumentatie samen te laten vloeien en dit een gezicht te geven met bijna onaardse zang. Get Rid Of The Hunter en Place Your Ears On The Ground dragen wat dat betreft de erfenis van Kate Bush met verve uit.

Lappuggla is een bijzondere en zeer persoonlijke plaat. En Etten heeft nog maar twee albums op haar naam staan… Wellicht trekt ze het niveau in de toekomst nóg hoger. Ondertussen luisteren we graag nog een paar keer naar de prikkelende muzikale natuurverhalen op Lappuggla. Want die zijn al meer dan de moeite waard.

Tracklisting Lappuggla:

 1. Lappuggla
 2. Chant
 3. Circle
 4. Get Rid Of The Hunter
 5. Goodbye Cocoon
 6. Place Your Ears On The Ground
 7. Four Legs
 8. Fox
 9. Dust (Ode To The Human)
 10. In The Tree
 11. Song Of A Seed