Epstein, prachtige graphic novel over ‘de vijfde Beatle’
Door op 26 mei 2013

Band: The Beatles

Met het boek Epstein. Het brein achter the Beatles, de nieuwe graphic novel van Jaron Beekes, wordt een prachtig boek over The Beatles en hun legendarische manager .

In Epstein vertelt Jaron Beekes het verhaal van de man achter de Beatles: Brian Epstein. Als succesvolle platenhandelaar neemt hij de vier talentvolle jongens onder zijn hoede en hij creëert hun imago: geen leren jasjes en vetkuiven meer, maar netjes in pak en elk optreden afsluiten met een buiging. Samen met Epstein wordt de band een ongekend succes. ‘Als iemand de vijfde Beatle was, was het Brian,’ zou Paul McCartney later zeggen.

Maar Epsteins verhaal heeft ook een duistere kant: in het bekrompen Engeland van de jaren vijftig en zestig worstelt hij met zijn homoseksualiteit en Joodse afkomst. En naarmate het succes van de Beatles groeit, verliest hij zich steeds meer in drank en drugs – een strijd die hij uiteindelijk zal verliezen.

Jaron Beekes (1982) studeerde Algemene Cultuurwetenschappen (VU), Illustratieve Vormgeving (HKU) en Beeld & Taal (Gerrit Rietveld Academie). Bij Oog & Blik publiceerde hij De lens van Spinoza, dat werd genomineerd voor de Socrates Wisselbeker. Hij is werkzaam als illustrator en heeft een wekelijkse cartoon in Nieuw Israelietisch Weekblad. Verder werkt hij als freelance journalist voor o.a. nrc.next en Metropolis M.

De presentatie van Epstein. Het brein achter the Beatles vind plaats op donderdag 6 juni a.s. bij Concerto Recordstore, Utrechtsestraat 52-60 te Amsterdam. Aanvang: 19.00 uur