Elton John – The Diving Board
Door op 12 september 2013

Artiest: Elton John
Album_title: The Diving Board
Genre: Pop
Release_date: 09/13/2013
Label: Capitol
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3221263
The Diving Board Elton John
4.5
4.5

Met zijn album The Diving Board heeft Elton John een nieuw meesterwerk op zijn naam geschreven. In een sobere setting komen de prachtcomposities uitstekend uit de verf.

Met de prima albums Songs From The West Coast (2001), Peachtree Road (2004) en The Captain & The Kid (2006) begon Elton John de nieuwe eeuw als een herboren artiest, na de wat magere 80er en 90er jaren. Ook het samenwerkingsalbum The Union met Leon Russell van 3 jaar terug bleek een zeer geslaagde aangelegenheid.

Niet alleen de samenwerking met Russell beviel John uitstekend ook die met producer T Bone Burnett. Hij nodigde daarom de laatste uit zijn nieuwe solo album ook te produceren. Burnett suggereerde daarop dat hij John graag zou zien teruggaan naar puur piano en zang en een sobere basis van bas en drums. Eigenlijk dus zoals John’s legendarische, meesterlijke eerste albums waren opgezet. Het bracht zoveel inspiratie teweeg dat John in 2 dagen vrijwel alle nummers voor het album schreef. Hij doopte het album Voyeur. Met het uitstellen van de releasedatum van het album schreef John nog meer songs die hij uiteindelijk nog beter op het album vond passen. Er werden songs gedropt, andere opgenomen en zo ontstond het album The Diving Board.

Het heeft zeker aan het idee van Burnett gelegen dat John met The Diving Board zijn allerbeste album van de nieuwe eeuw heeft gemaakt. Een album dat composities kent die de absolute gloriejaren van John terugbrengen. Dat was zeker al het geval met de prachtige eerste single van het album Home Again (een single die in een rechtvaardig muzieklandschap natuurlijk dag en nacht op elk radiostation te horen zou zijn) maar ook songs als Oscar Wilde Gets Out, het van gospel doortrokken A Town Called Jubilee, het lekker pompende The Ballad Of Blind Tom, My Quicksand, albumopener Oceans Away, het rijk gearrangeerde Take This Dirty River, het heerlijk los klinkende Mexican Vacation (Kids In The Candlelight) en de zeer fraaie albumafsluitende titelsong maken gelijk grote indruk.

Natuurlijk is John’ stem in de jaren veranderd, wat rauwer geworden. Het geeft de teksten vol weemoed, nostalgie en verlangen, zoals altijd geschreven door Bernie Taupin, alleen maar meer diepte mee. Maar ook zijn nog steeds geweldige pianospel triomfeert op The Diving Board. Juist omdat de basis zo sober is valt op hoe sterk hij met zijn pianospel zijn zanglijnen kracht weet bij te zetten. En ook in de solo’s klinkt hij heel rijk los en geinspireerd. Het lekkere drumwerk van Jay Bellarose en de verrukkelijke baslijnen van Raphael Saadiq (!!) maken The Diving Board een nieuwe meesterwerk binnen het rijke oeuvre van Elton John.

Tracklisting The Diving Board:

 1. Oceans Away
 2. Oscar Wilde Gets Out
 3. A Town Called Jubilee
 4. The Ballad Of Blind Tom
 5. Dream #1
 6. My Quicksand
 7. Can’t Stay Alone Tonight
 8. Voyeur
 9. Home Again
 10. Take This Dirty Water
 11. Dream #2
 12. The New Fever Waits
 13. Mexican Vacation (Kids In The Candlelight)
 14. Dream #3
 15. The Diving Board