Elia y Elizabeth – La Onda de Elia Y Elizabeth
Door op 07 oktober 2014

Band: Elia y Elizabeth
Album_title: La Onda de Elia Y Elizabeth
Genre: Pop
Label: Vampi Soul
Release_date_reissue: 09/25/2014
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3342831
La Onda de Elia Y Elizabeth Elia y Elizabeth
4
4

Wat een geweldig verrassend album is de compilatie La Onda de Elia Y Elizabeth van het legendarische Colombiaanse duo Elia y Elizabeth. Gedrenkt in psychedelica klinken hun softpopsongs vol tropical funk en rijke ritmische Latijns-Amerikaanse invloeden als een ware traktatie.

Het duo, bestaande uit de zussen Elia en Elizabeth Fleta, hadden een kortstondige maar zeer succesvolle carrière, die eigenlijk alleen in 1972 en 1973 plaatshad. Ze maakten maar twee albums maar wel vol songs die hen legendarisch maakten. Opgenomen met arrangeur Jimmy Salcedo namen de zussen songs op die doordrenkt van eerder genoemde invloeden, met daar nog overheen strijkers, een enorme impact op het Colombiaanse volk hadden en die daarna al snel over het gehele Zuid Amerikaanse continent uitlekten.

Elia en Elizabeth Fleta Mallol werden geboren in Bogotá. Hun ouders kwamen beiden uit Spanje maar trouwden in Barranquila, en vertrokken al snel daarna naar Bogotá. Hun vader, Miguel Fleta, was de zoon van een bekend tenor met dezelfde naam. Geheel in muzikale traditie van de familie, kregen de zussen alle support van hun ouders. Ze gaven de zussen gitaren en spoorden ze aan lessen te nemen. Miguel Fleta’s werk nam hen mee naar Cali, terug naar Barranquilla, Lima en uiteindelijk naar Madrid en Barcelona in 1971. In Spanje werden Elia en Elizabeth uitgenodigd om op tv een hommage te geven aan hun bekende grootvader en werden daar ontdekt door componist en arrangeur Juan Carlos Calderón, die vlak daarvoor met de tantes van de zussen, het populaire duo Elia and Paloma Fleta had gewerkt. Vrijwel gelijk nodigde hij de jonge zussen uit om 2 songs in de Zafiro studio op te nemen, eigendom van het gelijknamige platenlabel. De gekozen songs waren Cae la Lluvia en Fue una Lágrima, twee songs die Elia had geschreven. Beide songs werden uitgebracht op een 45rpm single maar verkregen absoluut niet de aandacht die ze verdienden. Met het veranderen van het werk van hun vader verhuisden ze terug naar Colombia.

Terug in Barranquilla werden de zussen, tijdens een goede doelen avond van vrienden van de Bakarett Blues Band, ontdekt door Graciela Arango de Tobón, een rijke dame en componiste die hen aan Álvaro Arango voorstelde. Arango was de eigenaar van Codiscos, onderdeel van Zeida, een label met een hoofdkwartier in Medellín die op zoek waren naar een vrouwenduo dat exact overeenkwam met alles wat de zussen Fleta uitstraalden. Nadat hij ze over de telefoon had horen zingen reisde Arango reeds de volgende dag naar Barranquilla om het duo te ontmoeten en ze een contract aan te bieden. Al snel nadat Elia en Elizabeth in de studio’s van Codiscos in Medellín waren aangekomen introduceerde producer Humberto Moreno de zussen aan pianist Jimmy Salcedo, de man die gelijk alle muzikale verantwoordelijkheid over de zussen kreeg. Hij was een getalenteerde en charismatische muzikant die vanuit de bohemian jazz scene van Bogotá afkomstig was. Salcedo was tevens bandlid van The Be-Bops geweest en was met zijn nieuwe baan als tv-interviewer tevens een nieuwe band begonnen, La Onda Tres.

Met de support van Jimmy Salcedo en zijn band werden de zussen Fleta al snel populair in de lokale media en clubs. Reeds met hun eerste album werden de zussen bekroond met prijzen als winnaars van het Coco Festival in Barranquilla, een onderdeel van de Príncipe de Oro – een prijs gegeven door het toonaangevende radiostation en werden ze genomineerd voor de Onda Award als beste nieuwe band van 1972. Hun tweede album verscheen het jaar daarop en de drukte bleef met optredens en de wekelijkse tv-shows. Elia had maar bar weinig tijd voor haar studie, eigenlijk datgene wat ze het liefste deed. Ze besloot om met haar familie te praten en uit te leggen dat ze geen tv-shows meer wilde doen en zich volledig wilde toeleggen op haar studie muziekpedagogie. Elizabeth begreep haar zus en accepteerde haar beslissing. Ook zij verdween uit de spotlights.

Met het uitbrengen van La Onda de Elia Y Elizabeth wordt de schat aan geweldige songs van Elia y Elizabeth eindelijk weer onder de aandacht gebracht. De 16 tracks die op het album staan, vrijwel allemaal geschreven door Elia, geven een fraai beeld van de invloed die de zussen op de Zuid-Amerikaanse muziek hadden. De prachtig, in het Spaans, zingende zussen, de fraaie melodieën, de rijke arrangementen (prefect geschreven door Salcedo) maken La Onda de Elia y Elizabeth een rijk tijdsdocument boordevol heerlijke songs.

Tracklisting La Onda de Elia y Elisabeth:

 1. Alegria
 2. Descripcion
 3. Soy Una Nube
 4. Se Oculta El Sol, Muere Una Flor
 5. Fue Una Lagrima
 6. Pesadilla
 7. Libre
 8. La Gran Ciudad
 9. Mis 32 Dientes
 10. Todo En La Vida
 11. Ponte Bajo El Sol
 12. Hay Que Vivir La Vida
 13. Cae La Lluvia
 14. En Donde Esta?
 15. Buscandonos
 16. En Los Dias En Que Era Demasiado Joven