Eindelijk weer een nieuw album van Aimee Mann
Door op 02 maart 2017

Artiest: Aimee Mann
Album_title: Mental Illness
Genre: Pop
Label: SuperEgo Records

Op 31 maart komt er na vijf jaar eindelijk weer een nieuw album van Aimee Mann uit. Mental Illness verschijnt wederom op haar eigen SuperEgo Records. Als ze zou weten hoe we steeds weer naar haar nieuwe songs verlangen, zou ze dan eerder albums uitbrengen?

Mental Illness is de opvolger van het in 2012 verschenen prachtplaat Charmer en de eerste beschikbare track van het nieuwe album, Goose Snow Cone, beloofd alweer zoveel goeds dat die vier weken voordat het nieuwe album gaan verschijnen nu al veel te lang lijken.

Even een korte flashback: Nadat Mann met Till’ Tuesday haar eerste stappen in de muziek had gezet besloot ze deze na het verscheiden van de band solo voort te zetten. Met haar debuut Whatever (met ene hoesfoto van Anton Corbijn!) maakte ze in 1993 gelijk grote indruk. Met de sterke opvolger I’m With Stupid, op een ander platenlabel, was ze klaar met platenmaatschappijen en startte ze, om volledige muzikale vrijheid te hebben, haar eigen SuperEgo Records.

Het was vervolgens met het album Bachelor no.2 The Last Remains of the Dodo waarmee ze groots doorbrak. Natuurlijk had dat mede te maken met het feit dat regisseur Paul Thomas Anderson (destijds in relatie met de al net zo getalenteerde Fiona Apple..) songs van Mann prominent in zijn zeer succesvolle meesterwerk Magnolia stopte. Vooral Mann’s Save Me werd door de film een instant klassieker. Save Me blijft trouwens sowieso een van de allermooiste songs ooit in een film te horen, vooral ook door de briljante manier waarop Anderson deze gebruikt. Bachelor no2. werd opgevolgd door succesalbums Lost in Space (2002), The Forgotten Arm (2005), One More Drifter In The Snow (2006), het briljante @#%&*! Smilers (2008) en dus Charmer (2012) en vele concerten wereldwijd.

In 2014 vormde ze samen met Ted Leo het gelegenheidsduo The Both, waarmee ze de rock verder wilde ontdekken. Daarnaast speelde ze haarzelf in een aflevering van de in Amerika populaire serie Portlandia en trad ze op voor president Barack en Michelle Obama in het Witte Huis. Ook heeft Mann een zeer populair twitteraccount waarmee ze haar hoekige observaties over de wereld deelt. (Door de Huffington Post wordt ze door het tweets zelfs een van de ‘13 Funny Musicians You Should Be Following On Twitter’ genoemd).

De in folk gedrenkte songs van Mann zijn immer rijk van structuur vol onverwachte melodische wendingen, vaak akoestisch in basis met fraaie arrangementen verrijkt en door haar zo kenmerkende stem van heel veel emoties voorzien. Ook voor haar nieuwe album Mental Illness (spannende titel trouwens) heeft ze weer samengewerkt met producer Paul Bryan en had ze gitarist/zanger Jonathan Coulton, drummer Jay Bellarose, pianist Jamie Edwards en Ted Leo (waarmee ze ook de band The Both vormt) ter beschikking als band.

Op haar nieuwe album weet ze in haar teksten weer optimaal te raken. De verhalen die ze in haar teksten beschrijft komen zowel uit eigen ervaring als uit de verhalen die ze van haar vrienden hoort. ‘I assume the brief on me is that people think that I write these really depressing songs’ vertelde Mann. ‘I don’t know—people may have a different viewpoint—but that’s my own interpretation of the cliché about me. So if they thought that my songs were very down-tempo, very depressing, very sad, and very acoustic, I thought I’d just give myself permission to write the saddest, slowest, most acoustic, if-they’re-all-waltzes-so-be-it record I could…I mean, calling it Mental Illness makes me laugh, because it is true, but it’s so blunt that it’s funny.”

Metal Illness verschijnt op 31 maart 2017.