Ed Sheeran – ÷ (Divide)
Door op 18 maart 2017

Artiest: Ed Sheeran
Band: Ed Sheeran
Album_title: ÷ (Divide)
Genre: pop
Release_date: 03/02/2017
Label: Wea
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3616956
÷ (Divide) Ed Sheeran
3.5
3.5

Is Ed Sheeran op dit moment de meest populaire en meest succesvolle popartiest? Het antwoord op deze vraag is: ja. Op de eerste dag van zijn release van zijn nieuwe album ÷ (Divide) verbrak hij namelijk een streamingrecord met maar liefst 56,73 miljoen streams. Bovendien verbrak hij ook nog een ander record: zijn muziek werd die dag 63,7 miljoen keer gestreamd. Het oudere record stond daarvoor op naam van de Canadese zanger The Weeknd met 40,3 miljoen streams.

Het nieuwe album van Ed Sheeran staat weer bomvol typische popliedjes. De Engelsman weet als geen ander hoe je tegenwoordig moet scoren op de radio en maakt daar dan ook wel heel handig gebruik van. Voordat hij zijn album uitbracht, lanceerde hij met Shape Of You en Castle On The Hill al twee singels. Het zal niemand verbazen dat deze nummers de hitlijsten veroverden in Nederland. Beide nummers staan al zo’n tien weken in de vaderlandse Top 40 en bovendien staat Shape Of You al een tijdje bovenaan in deze lijst.

Je kunt je afvragen: hoe doet Ed Sheeran het toch? Keer op keer komt hij met pakkende nummers en het lijkt hem zo makkelijk af te gaan. Qua opbouw pakt hij het vaak standaard aan: een aantal coupletten met constant terugkerende refreinen, die al snel in je hoofd blijven hangen. Verder zijn de typische radiohits ook redelijk uptempo, hetgeen natuurlijk ook een belangrijke rol speelt. Het mooie is dat Ed Sheeran onlangs bij RTL Late Night liet zien dat je elk liedje simpel kunt naspelen. De Engelsman heeft slechts vier akkoorden nodig om met zijn gitaar en zang elk willekeurig nummer uit de hitlijsten te spelen. Is het dan echt allemaal zo simpel en speelt hij spelletjes met ons? Wellicht doen we hem, en alle andere artiesten natuurlijk, daar weer veel te kort mee, maar opvallend is het wel.

Maakt Ed Sheeran alleen maar typische radiosongs? Dat valt wel mee. Hij kan ook mooie, ingetogen popnummers maken. Songs als Perfect, maar ook Hearts Don’t Break Around Here, How Would You Feel (Paen), en Supermarket Flowers klinken ingetogen. Je voelt dat hij op dat soort momenten dicht bij zijn held Damien Rice wil komen. Maar je weet ook dat, dat een dimensie te ver is. En in Galway Girl (cover van Steve Earle) en Nancy Mulligan (alleen deluxe-versie) zijn de Britse volkinvloeden duidelijk te horen. Bovendien laat Ed Sheeran bij vlagen horen een klein vleugje hiphop horen. Niet geheel verrassend, want vroeger luisterde hij veel naar rappers als Eminem en Jay-Z. Voor wie na 47 minuten nog niet genoeg heeft van Ed Sheeran, valt de deluxe-versie van het album aan te raden. Op die versie staan nog vier extra nummers, waarvan met name Barcelona nog weleens kan gaan scoren in de hitlijsten.

Ook met dit derde album scoort Ed Sheeran weer, en gezien het popgehalte ook wel terecht, maar of het heel anders is dan zijn eerste twee albums? Nee, dat is het niet. Ed Sheeran klinkt op Divide vrijwel hetzelfde als op Plus en Multiply. Van dat laatste album kreeg hij voor Thinking Out Loud twee Grammy-awards en het zou mij niet verbazen als hij voor bijvoorbeeld Shape Of You, of misschien wel het album, een nieuwe Grammy in de wacht gaat slepen. Aan populariteit in ieder geval geen gebrek, ook niet in Nederland. Binnenkort staat hij namelijk tweemaal in een volle Ziggo Dome en zullen zijn fans zijn nummers uit volle borst meezingen.

Tracklisting ÷ (Divide):

 1. Eraser
 2. Castle On The Hill
 3. Dive
 4. Shape Of You
 5. Perfect
 6. Galway Girl
 7. Happier
 8. New Man
 9. Hearts Don’t Break Around Here
 10. What Do I Know?
 11. How Would You Feel (Paen)
 12. Supermarket Flowers
 13. Barcelona
 14. Bibia Be Ye Ye
 15. Nancy Mulligan
 16. Save Myself

Written in Music Nieuwsbrief