Echo Bloom – Blue
Door op 12 december 2015

Band: Echo Bloom
Album_title: Blue
Genre: Folkpop
Release_date: 12/12/2015
Label: Brokensilence
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3493993
Blue Echo Bloom
3.5
3.5

Na omzwervingen die van Washington DC naar Los Angeles en San Francisco leiden kwam Kyle Evans  tot rust in Berlijn. Het verblijf in deze historische stad werkte bovendien uiterst inspirerend. Na enkele maanden reisde Evans terug naar  Brooklyn af met materiaal variërend van folk, countryrock en klassieke pop, ruim voldoende om drie langspelers te vullen. De uitwerking van de verschillende projecten associeerde hij aanvankelijk met de seizoenen en landen maar uiteindelijk koos hij voor kleuren.

Het eerste luik Blue is duidelijk  naar folkpop georiënteerd. Het begint zonder instrumenten met het acapella gebrachte Annunciation. De ijle tenor van Evans geflankeerd door de altzang  Aviva Jaye omringd met een fijn zangkoor klinkt indrukwekkend. De instrumentatie blijft overigens tot het minimum beperkt zodat de stemmenpracht meer ademruimte krijgt in een combinatie met klassieke koorstructuren zoals in Veins.

Het akoestische instrumentarium, met de gitaar, banjo en mandoline en piano van Evans, vormt de basis waarop verder geborduurd wordt. Het titelnummer Blue is daar een bijzonder fraai voorbeeld  van. De aanvulling met de bijdrage van strijkers draagt bij tot de herfstige melancholische sfeer.

In The Flood schuwt Evans het experiment niet, de zang wordt uitgespeeld tegen de soundtrack van het kamerorkest. Soms volstaat een enkele akoestische gitaar, The Prostitute (Goodbye Savannah) een schrijnend verhaal met prachtige fluisterzang op de achtergrond laat je niet onberoerd achter. Dat geldt eveneens voor verfijnd luistervoer zoals The Returning Of The Doves en Seeds . Sobere pracht in negen songs die bij voorkeur na het invallen van de duisternis beluisterd worden.

Tracklisting Blue:

  1. Annunciation
  2. Cedar Beach
  3. Veins
  4. Blue
  5. The Prostitute (Goodbye Savannah)
  6. The Flood
  7. The Returning Of The Doves
  8. Fireworks
  9. Seeds