DVD Classic Albums: Peter Gabriel – So weer verkrijgbaar
Door op 29 oktober 2012

Artiest: Peter Gabriel
Album_title: Classic Albums - So
Genre: Pop
Label: Eagle

Met het deze week uitkomen van een fraaie deluxe edition van So wordt het doorbraakalbum uit 1986 van Peter Gabriel groots gevierd. Tegelijkertijd werd ook weer de vermaarde documentaire over de totstandkoming van het album uit de serie Classic Albums opnieuw beschikbaar gemaakt.

Net als alle afleveringen in de Classic Albums serie worden alle betrokkenen in beeld gebracht. In het geval van So zijn dat natuurlijk vooral Peter Gabriel en producer Daniel Lanois. De mannen waren 8 maanden volledig toegewijd aan de tracks die het album kent. Engineer Kevin Killen weet interessante details aan hun verhalen toe te voegen. Deze 3 mannen kunnen als geen ander duidelijk maken hoe moeizaam het proces soms tot stand kwam en hoeveel opnamen er van sommige tracks gemaakt werden om tot het allerbeste resultaat te komen.

Natuurlijk komen ook de muzikanten aan het woord. De geniale bassist Tony Levin die de basis van heel veel van de songs is en met zijn spel de sound van het album mede bepaalde haalt mooie herinneringen op en laat op zijn basgitaar de patronen van vele songs horen. Ook de Franse drummer Manu Katche, de man die Sledgehammer tot de grote wereldhit drumde, en ook bij zoveel andere tracks van doorslaggevende betekenis was, komt aan het woord. Net als Laurie Anderson waarmee Gabriel het wonderlijk mooie Excellent Birds schreef en uitvoerde.

In de rijke docu zijn ook beelden te zien van de opvallende videoclips die voor het album gemaakt werden. Alle tracks die So kent worden afzonderlijk van elkaar doorgelicht en van verrassende verhalen voorzien (nooit geweten dat Gabriel voor Don’t Give Up eerst Dolly Parton in gedachten had!). De docu wordt voorzien van extra beelden en uitleg over de Conspiracy Tour, de aan Amnesty International gewijde serie van concerten, die op So volgde.

Written in Music Nieuwsbrief