Douwe Bob – Pass It On
Door op 27 mei 2015

Album_title: Pass It On
Genre: Pop
Release_date: 05/22/2015
Label: Universal
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 7219930
Pass It On
3.5
3.5

,,Je mag m’n band wel hebben,’’ zei Tim Knol, jurylid tijdens de eerste editie van de tv-serie De Beste Singer-Songwriter van Nederland tegen de uiteindelijke winnaar Douwe Bob Posthuma. De band van Tim Knol had de hele zomer lang alle deelnemers begeleid tijdens de verschillende opdrachten en workshops die deel uitmaakten van de serie en ze begeleidden de deelnemers tijdens de finale op het podium in het Paard in Den Haag.

Waarschijnlijk had Knol op dat moment niet voor ogen dat Posthuma zijn raad heel letterlijk zou nemen, maar dat is wel wat uiteindelijk gebeurde. Toetsenist in de band van Knol en mede-auteur van veel van zijn liedjes Matthijs van Duijvenbode wierp zich al snel op als manager van Douwe Bob. Tijdens een gezamenlijke vakantie schreven ze samen veel liedjes en er ontwikkelde zich een goede vriendschap. In de liedjes die ze samen schreven, was op het eerste album Born In A Storm de invloed van ‘De Duijf’ nog goed hoorbaar. Logisch, zou je kunnen zeggen: Posthuma was de nieuweling die zich aan ervaren kracht Van Duijvenbode had kunnen optrekken tijdens DBSSWNL en die verhouding veranderde natuurlijk niet meteen zodra ze buiten de tv-serie zouden gaan samenwerken.

Sinds Douwe Bob’s finale zijn er drie jaren verstreken en ligt het tweede Douwe Bob-album er. Van de dertien songs zijn er elf door Posthuma en Van Duijvenbode samen geschreven. Een nummer als Can’t Slow Down draagt wel een heel duidelijk Van Duijvenbode-stempel. Op het meer ingetogen Sugar of in Morning Sunset lijkt Posthuma wat sterker zijn eigen muzikale stempel te drukken.

Pass It On is opnieuw een bonafide hit van de singer-songwriter, net als Hold Me, het duet met Anouk, dat mevrouw Teeuwe overigens schreef zonder hulp van Douwe Bob. Het zijn twee trekkers op een redelijk sterk en gevarieerd album, dat muzikaal weer uitstekend in elkaar zit (wat wil je met zulke muzikanten naast je) en dat ook bewijst dat Douwe Bob zich als vocalist van pakkende pop/countryliedjes nog altijd aan het ontwikkelen is.

Het is jammer dat dit verhaal ook een grote verliezer kent. Toen Tim Knol bezig was met zijn derde album Soldier On, dat eind 2013 verscheen, had (of nam) de drukbezette Matthijs geen tijd om daar bijdragen aan te leveren vergelijkbaar met de eerste twee Knol-albums. Maar op Pass It On hoor je in een nummer als Sweet Sunshine als het ware Tim Knol zingen, want ook Knol en Van Duijvenbode hadden dit (of een gelijkklinkend nummer) kunnen afleveren.

Tracklisting Pass It On:

 1. Pass It On
 2. Can’t Slow Down
 3. Take It All
 4. Sugar
 5. Doctor
 6. Sweet Sunshine Hollywood
 7. Morning Sunset
 8. Gini
 9. The News
 10. We’ll Be Gone
 11. Fine Line
 12. Hold Me (Anouk & Douwe Bob)