Douwe Bob – Born In A Storm
Door op 16 juni 2013

Artiest: Douwe Bob Posthuma
Album_title: Born In A Storm
Genre: Pop
Release_date: 06/11/2013
Label: Rodeo
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 4503982
Born In A Storm Douwe Bob Posthuma
3.5
3.5

Goeie liedjes schrijf je vaak het snelst. Douwe Bob Posthuma (20) ondervond dat vorige zomer al toen hij meedeed aan het tv-programma De Beste Singer Songwriter, waarin hij elke week moest voldoen aan een nieuwe opdracht. De Amsterdammer won de competitie uiteindelijk en scoorde een hit met een van de nummers die hij toen schreef. Dat moest een autobiografisch nummer zijn, over iemand die tijdens het betreffende live-optreden in de zaal was.

Douwe Bob schreef Multicoloured Angels, opgedragen aan zijn vader Simon Posthuma. Nu heeft Douwe Bob ook een vader met ‘een verhaal’ (als ontwerper en schilder was hij betrokken bij projecten van onder meer The Beatles, Cream en The Hollies in de jaren zestig), dus wat dat betreft hoefde de inspiratie niet van ver te komen. Deze single was de voorloper van Douwe Bob’s debuutalbum Born In A Storm. De dertien songs die op de plaat staan, zijn voor een belangrijk deel geschreven in Marokko, waar de singer-songwriter op vakantie was met Matthijs van Duijvenbode (keyboardbeest, bekend van Tim Knol en Anne Soldaat en tegenwoordig ook Douwe Bob’s manager) en gitarist JP Hoekstra.

You Don’t Have To Say, de tweede single, is zo’n in Marokko geschreven nummer dat in een vloek en een zucht af was. Het nummer loopt als een trein, de catchy achtergrondkoortjes versterken dat. Ook met Blind Man’s Bluff bewijst Douwe Bob dat hij songs kan schrijven én zingen.

De albumtitel is autobiografisch, dat geldt dus ook voor het titelnummer:
“I was born in a storm, on a night in December 1992
My mother was a rock ‘n’ roll dancer
My father was a painter and a fool”

Geen woord van gelogen. ‘The Fool’ was de naam van het kunstenaarscollectief waarvan Simon Posthuma (75 inmiddels) deel uitmaakte, die groepsnaam inspireerde Paul McCartney ook tot het schrijven van het Beatles-nummer The Fool On The Hill, zoals McCartney zelf ook heeft bevestigd.

Douwe Bob is bij dit nummer, dat in Marokko ook binnen een uur in elkaar werd gezet, erg trots op de ‘seventies vibe’ en de mooie koortjes van JP en Matthijs. Die koortjes, die Douwe Bob al van jongs af mee kreeg uit de platenkast van zijn vader, zijn prominent aanwezig op dit vrij sterke album. Douwe Bob heeft zijn ‘Johnny Cash meets Elvis Presley’-uitstraling mee, los daarvan heeft hij ook een stem die ondanks zijn twintig jaren al doorleefd genoeg klinkt om teksten als Life Weighs Heavy overtuigend te brengen.

Over de hele linie is Douwe Bob wel sterker in het schrijven en vertolken van uptempo-songs. Omdat hij op dit album de langzamere songs aan het eind heeft gegroepeerd( track 9, 12 en 13), valt dit extra op. Overigens is track 9, een overigens wel heel stemmig nummer, Beautiful, over de betrekkelijkheid van het leven, zeer indrukwekkend.

Een leuke bonus is dat in het cd-boekje elke handgeschreven songtekst is voorzien van een tekening door de ‘oude Posthuma’, een extra bewijs dat Douwe Bob zijn creatieve talent niet van een vreemde heeft.

Tracklisting Born In A Storm:

 1. Judge, Jury And Excecutioner
 2. Blind Man’s Bluff
 3. You Don’t Have To Say
 4. Eliza Jane
 5. Born In A Storm
 6. Multicoloured Angels
 7. I Smoke And I Drink
 8. Beautiful
 9. Stone Into The River
 10. Life Weighs Heavy
 11. Give It To me
 12. She Knows
 13. I Gave Them