Disclosure; electronisch live spel van de bovenste plank
Door op 22 maart 2014

Band: Disclosure
Label: Moshi Moshi
Loc_venue: Klokgebouw
Loc_city: Eindhoven

Disclosure, het broederlijk duo Lawrence uit Engeland heeft een gigantische groei doorgemaakt het afgelopen jaar. Eerder in 2013 stonden ze al in een Bravo op Lowlands die uit zijn voegen barstte, later in een te kleine Melkweg dus werd het tijd om ze alle ruimte te geven in het Eindhovense Klokgebouw. Met meer dan 5000 man aanwezig was het Klokgebouw volledig uitverkocht.

Goed om te zien is het dat bij de aanvang van het voorprogramma, Redlight, de zaal al goed vol staat. Een sfeer maker is de beste man zeker want hij springt binnen luttele minuten sneller van genre naar genre dan het licht. Het publiek moet er er even aan wennen en al snel blijkt dat alle up-tempo songs het meeste gewaardeerd worden op de dansvloer. Mix technisch is er hier en daar nog wat op te merken over zijn manier van platen omgooien, maar als opwarmer vervult Redlight prima zijn rol. Enigszins jammer is het dan ook dat hij een half uur voor de aanvang van Disclosure moet wijken en er een mix cd wordt aangezet.

De dans sfeer kakt in, totdat de lichten om 10 uur gedimd worden en de 2 heren van Disclosure het podium betreden. Vanaf de eerste seconden dat ze met de set beginnen is de toon gezet voor de rest van de avond; dit is hoe je live elektronische muziek aan de man hoort te brengen. Niet simpelweg op een play knop drukken en een paar cue points aftrappen, nee de muziek live spelen. Basgitaren, keys, drums, sampling en ook ze zang wordt volledig door de heren live gespeeld. Dat er hier en daar wellicht in minuscuul schoonheidsfoutje in zit maakt het geheel alleen maar puurder.

disclosure_elketeurlinckx-18-BorderMaker

Alle bekende klassiekers komen voorbij, zo starten ze de set met “F for You” waar de zang kwaliteiten direct naar voren komen en schakelen ze vloeiend over naar “When The Fire Starts To Burn”. Het eerste hoogtepuntje van de avond komt zodra de eerste samples van “White Noise” door de grote hal van het Klokgebouw galmen. Al kunnen we helaas nergens over echte climax punten spreken. De heren doen hun opperste best; muzikaal- en set-technisch klopt hun set als een bus. Ook het enthousiasme is volledig aanwezig. Maar het publiek gaat nergens compleet uit hun dak. De korte piekpuntjes die eerder genoemde “White Noise” en toegift “Latch” met zich meebrengen zijn maar voor korte duur voordat het publiek weer inzakt en het klaarblijkelijk interessanter vind om alles met hun mobiel vast te leggen. Zeg maar gerust een anti-climax vanuit het publiek.

Niettemin hebben de heren in anderhalf uur laten zien dat ze van goede huize komen. Niet het zoveelste dj duo willen zijn maar de muziek echt vanuit hun hart brengen zoals ze het ooit bedacht hebben. Niets dan lof daarover! Voor die mensen die toch nog door wilden feesten was er een gratis afterparty in hal D van het Klokgebouw. Het grootste deel druipt echter af terwijl de diepe klanken nog doordreunen door de hallen van het Klokgebouw.

Foto’s; Elke Teurlinckx