×

Nieuws

13 januari 2015

De Reisopera presenteert: De Parelvissers

Geschreven door: WiM Redactie

De laatste voorbereidingen zijn in volle gang: op vrijdag 23 januari 2015 gaat Bizets De Parelvissers (Les Pêcheurs De Perles)  in première in Enschede. De versie van de Nederlandse Reisopera wordt geregisseerd door de Amerikaanse regisseur Timothy Nelson. Samen met zijn artistieke team staat hij garant voor een eigen enscenering van deze operaklassieker, waarin dans een belangrijke plaats inneemt.

Regisseur Timothy Nelson bekent dat hij aarzelde toen hem gevraagd werd De Parelvissers te regisseren. “Het staat bekend als het werk van een jonge componist, een beetje onhandig, niet diepgravend. Dat dacht ik ook. Totdat ik de partituur bestudeerde en realiseerde dat het werk een prachtige dramatische boog heeft, misschien wel veel beter dan die van Carmen.” De drie hoofdrolspelers Léïla, Nadir en Zurga worden ‘gespiegeld’ door drie dansers. Nelson: “Choregraaf Jitti Chompee mengt traditionele Thaise dans met modern danstheater geïnspireerd op Pina Bausch. Deze opera is ook interessant voor liefhebbers van dans.”

Decorontwerper Wikke van Houewelingen die onder andere voor Toneelgroep Oostpool propvolle scenografieën realiseerde, liet zich bij deze productie inspireren door water. “Ik wilde het zo simpel mogelijk houden, met één beweging, één monumentaal gebaar als basis. Het water dat zowel essentieel als levensbedreigend is vormde daarbij het uitgangspunt. We krijgen een golfvorm te zien, die fragiel begint, maar uitgroeit tot iets bedreigends en dan breekt. Het decor is een mental space. Het toont waarnaar we als diepste verlangen en hoe dat volkomen fout kan aflopen.”

In het zoeken naar de juiste uitstraling van de kleding ontdekte kostuumontwerpster Elena Werner de Japanse ‘boro’ techniek. Elena Werner: Timothy (Nelson, de regisseur) wilde graag in de richting van hedendaagse kleding werken en toen ontdekte ik de Japanse ‘boro’ techniek waarmee we precies de uitstraling van de kleding kunnen bewerkstelligen die wij voor ogen hebben in De Parelvissers. Het geeft de juiste ‘versleten’ indruk.”  De boro techniek heeft zijn oorsprong in Japan. Het is ontstaan uit armoede en schaarste. waardoor de kleding laagje-op-laagje hersteld werd. Samen met de symbolische patronen van de stiksels is deze gelaagdheid kenmerkend voor de boro techniek.

Hoofd kostuum Marita Schoonheijm: “Vooral als decoratie zie je het steeds vaker gebruikt op met denim en jeanskleding. Het is design geworden. Je ziet ook dat ontwerpers steeds vaker op zoek gaan naar oude ambachten, patronen en ontwerpen. Dit is echt een trend.”

De Parelvissers is van vrijdag 23 januari tot en met zaterdag 28 februari 2015 te zien in de Nederlandse theaters. De première in het Wilminktheater in Enschede is uitverkocht. Bezoek voor een complete speellijst de website van de Nederlandse Reisopera.