De muziek van Nebraska en Grand Budapest Hotel
Door op 01 maart 2014

Album_title: Nebraska
Genre: Klassiek
Label: Warner Music

Van twee van de meest markante filmmakers die er momenteel in Amerika rondlopen verschijnen de komende weken nieuwe films in de Nederlandse bioscopen. De soundtracks van deze film liggen nu al in de winkels.

Nebraska, de nieuwe film van Alexander Payne, de regisseur die ondermeer de klassiekers Sideways, About Smidt en The Descendants maakte, is een roadmovie over een oude man, gespeeld door oude held Bruce Dern, die denkt dat hij twee miljoen dollar heeft gewonnen en het hele land door reist om het geld op te halen. Zijn familie maakt zich zorgen om hem omdat hij begint te dementeren. Zijn zoon, die weet dat de loterij oplichterij is, gaat met hem mee op reis.

De soundtrack van de film werd geschreven door Mark Orton van Tin Hat, het vermaarde kamermuziek trio later kwartet, dat zo vloeiend blues, bluegrass, neoclassical, Oost-Europese folk en avant-garde vermengt. Orton vroeg enkele van zijn Tim Hat vrienden om mee te spelen op een soundtrack die qua sfeer en muziek perfect op de zwart-wit beelden van de erg mooie film aansluit.

The Grand Budapest Hotel, de nieuwe film van Wes Anderson, de regisseur van meesterwerken als The Royal Tenenbaums, The Life Aquatic With Steve Zissou, The Darjeeling Limited en Moonrise Kingdom, gaat over een conciërge, gespeeld door Ralph Fiennes, die beschuldigd wordt van moord en samen met een van zijn employees zijn onschuld probeert te bewijzen. De cast kent naast Fiennes andere grootheden als Abraham F Murray, Adrian Brody, Tilda Swinton, Tom Wilkinson, Jude Law, Harvey Keitel, Willem Dafoe, Edward Norton en Bill Murray.

De soundtrack voor de film werd, zoals vrijwel alle Wes Anderson films, samengesteld door Randall Poster. Op de soundtrack zijn naast de originele filmmuziek van Alexandre Desplat (die ook al met Anderson werkte voor de films Moonrise Kingdom en Fantastic Mr. Fox) ook Russische folksongs en opnamen van Osipov State Russian Folk Orchestra te horen.